Felvonulás

2023.11.10. 19:11

Ismét fénybe borult Szombathely belvárosa a Szent Márton-napi lampionoktól - sok fotóval

A borús idő ellenére szép számmal összegyűltek a Székesegyház előtti téren.

Csabai Bernadett

Fotó: Cseh Gábor

Márton napja tájékán szokás mécsest gyújtani a műhelyekben a munkavégzéshez a korai sötétedés miatt szerte Európában. Ebből a hagyományban nőtte ki magát a már évek óta megrendezett Szent Márton napi felvonulás, ahol kicsik és nagyok kedves kis lampionokkal - vagy egészen kreatívan mécsessel és befőttesüveggel - vonulnak át a belvároson.

A szombathelyi Márton-napi lámpás felvonulás az évek során egy olyan közösségi eseménnyé vált, amely nem csupán hagyományőrzés, hanem az összetartozás és a város megünneplése is. 

Az idei év sem volt kivétel: november 10-én a Székesegyházban tartott vesperás után a lakók fényes menete vonult a Szent Márton szoborhoz, ahol kezdetét vette a megemlékezés és a koszorúzás. Az esemény Dr. Székely János megyéspüspök beszédével indult, aki a béke és egymás segítésének fontosságát hangsúlyozta. 

Dr. Nemény András, Szombathely polgármestere is beszédet mondott az általa szimbolikus útként definiált felvonulás után. Többek között a papi főméltóságok, a városvezetés, a kormányhivatal munkatársai ezt követően koszorút helyeztek el Szent Márton szobránál. Az ünnepség a Szent Márton Kórus Egyesület egyházi énekeivel zárult.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában