Energia

2023.11.15. 17:38

Másfél futballpályányi napelemparkot adtak át a FALCO Zrt. Zanati úti telephelyén

Szerdán délelőtt a FALCO Zrt. Zanati úti telephelyén adták át azt a másfél futballpályányi napelemparkot, amellyel a cég egy teljes gyártósorának energiaszükségletét ki tudja váltani. A rendszer várható éves teljesítménye megközelítőleg 1500 háztartáséval egyenértékű.

Polgár Patrícia

Forrás: Benkő Péter/Falco Zrt.

Mivel a FALCO Zrt. forgácslapgyártási tevékenységéhez az energiaforrások közül a cégnek a legnagyobb mennyiségben a villamosenergiára van szüksége. Általánosságban elmondható, hogy a szombathelyi gyáregység 15 perc alatt használja fel egy átlagos magyar háztartás éves villamosenergia igényét. A fenti adatokból látszik, hogy a vállalat életében fontos szerepet kell betöltenie az energiatudatosságnak, valamint hatékonyságnak. 

Ennek jegyében, valamint a hazai energiastratégiával és klímatervvel összhangban készült el a telephelyen egy 2,34 MW teljesítményű napelemes rendszer, mely a területen található gyáregységek tetején több részletben helyezkedik el. A projekt részeként több mint ötezer darab panelt szereltek fel, megközelítőleg másfél futballpályányi területre. A rendszer éves várható termelése nagyjából 1.500 háztartás, azaz egy nagyobb falu igényének megfelelő, mely következtében a FALCO Zrt. 2,8 százalékkal kevesebb, fosszilis energiahordozókból előállított villamosenergiát igényel majd a közcélú hálózatról – egy teljes gyártósor energiaigényét tudják így fedezni.

A napelempark átadó ünnepségét szerdán a gyár Zanati úti telephelyén tartották meg. A rendezvényen Talasz Marco a FALCO Zrt. műszaki igazgatója köszöntötte a jelenlévőket, aki hangsúlyozta: az új létesítmény egy fokkal közelebb viszi a vállalatot fenntarthatóbb jövő felé. Jelzi továbbá elkötelezettségüket a zöld energia és a szebb holnap irányába.

Dr. Nemény András Szombathely MJV polgármestere köszöntőjében úgy fogalmazott, a cég és az önkormányzat közösen tervezi a jövőt és van is mit, ugyanis a vállalat társadalmi felelősségvállalása példaértékű.

Dr. Hende Csaba országgyűlési képviselő beszédében arra kérte a vállalatot, hogy a jövőben se szűnjenek meg a környezettudatossággal és a kis dolgokkal foglalkozni: hallják meg a környéken élők szavát és orvosolják a panaszaikat akkor is, ha az kompromisszumokkal jár.

A beszédek után Kárándi Sándor a cég energetikusa tartott egy rövid prezentációt a megvalósult projektről. Bemutatta a jelenlegi már működő napelemes rendszert, annak megvalósítását és beszélt a FALCO jövőbeni terveiről.

A hivatalos program a naperőmű szimbolikus megindításával zárult, ahol a meghívott díszvendégek, dr. Hende Csaba, Majthényi László, dr. Nemény András és a cég képviseletében David Brenner és Talasz Marco egy-egy kisméretű elektromos kábellel kötötték össze a provizórikus erőművet a zöld energiát jelképező fogyasztóval.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában