Gyász

2023.11.01. 08:00

Nowinszky László (1936-2023) emlékére

Vaol.hu

87 éves korában végleg távozott dr. Nowinszky László kandidátus, egyetemi tanár, a Szombathelyi Tanárképző Főiskola Technika Tanszékének korábbi vezetője, megbecsült oktatója. 

Nowinszky László 1936. december 2-án született Szombathelyen. Általános iskolai és gimnáziumi tanulmányait szülővárosában végezte. Egyetemi tanulmányait a Keszthelyi Agrártudományi Egyetemen kezdte, ahol 1959-ben mezőgazdasági mérnök diplomát, majd a Gödöllői Agrártudományi Egyetemen 1965-ben növényvédelmi szakmérnöki oklevelet szerzett. A tanulmányok után a Nárai Állami Gazdaságnál egy évet 1959-60-ban gyakornokként töltötte, majd előadóként tevékenykedett a Vas megyei MESZÖV-nél 1960-1962 között. 1962-től a Vas megyei Növényvédő Állomás növényvédelmi határkirendeltség vezetője és felügyelője 1980-ig. A Szombathelyi Kertészeti és Parképítő Vállalat növényvédelmi ágazatvezetője 1983-ig, majd Horvátzsidányban Jurisics MTSZ növényvédelmi ágazatvezetője.

Az „Abiotikus környezeti tényezők hatása gabonaféléket károsító pozitív fototaxisú rovarokra” című doktori értekezését 1975-ben, „Kozmikus tényezők hatása kártevő rovarok fénycsapdás gyűjtésére” című kandidátusi értekezését 1991-ben védte meg, dr. Tóth György csillagásszal közösen. 1998-ban a mezőgazdaság tudományágban habilitált doktori oklevelet szerzett Keszthelyen. 1976-tól kezdődően az abiotikus környezeti tényezők és a fénycsapdás rovargyűjtés kapcsolatával foglalkozott.

1985-tól a Szombathelyi Berzsenyi Dániel Tanárképző Főiskolán a Technika Tanszéken az Agrotechnika tárgyat oktatta. Kezdő oktatóként adjunktus, később docens, majd 1993 óta főiskolai tanár. 1996-ban előnyugdíjas, majd nyugdíjas, de óraadóként tovább tanított, és részt vett a Technika Tanszék tudományos tevékenységében is. 1997. július 1-től tanszékvezetői megbízást kapott a Berzsenyi Dániel Tanárképző Főiskola Technika Tanszékének vezetésére. Magas szintű tudományos és oktatói munkáját 1999-ben egyetemi tanári kinevezéssel ismerték el. Óraadókét továbbra is oktatott a főiskolán, majd 2002 és 2006 között ismét a Technika Tanszék vezetője és főállású oktatója lett.

Nyugállományba vonulása után is hétről-hétre meglátogatta volt intézményét, tartotta kapcsolatát volt munkatársaival, érdeklődéssel kísérte nyomon a tanszék és az intézmény szakmai helyzetét. Halála előtt is még aktívan folytatta kutató munkáját, semmi előjele nem volt a bekövetkezett megváltoztathatatlannak.

Főiskolai oktatóként az agrotechnikához kötődő tantárgyakat tanította. Szervesen alkalmazta a kutatási eredményeinek beépítését a hallgatók oktatásába.

Több mint 400 tanulmány került ki alkotómunkájából, melyre 1134 független hivatkozás történt, melyből 513 a nemzetközi hivatkozás. 12 könyvéről (melyből 7 angol nyelvű) több ismertetés jelent meg magyar, angol, német, szerb és spanyol nyelven, itthon és külföldön.

A következő egyesületeknek, tudományos társaságoknak volt tagja. A Societas Scientiarum Savariensis (2003-2005 között elnöke, majd elnökségi tagja), Professzorok Batthyány Köre, Magyar Tudományos Akadémia Köztestület, Veszprémi Akadémiai Bizottság Entomológiai Szakbizottsága, Veszprémi Akadémiai Bizottság Vas Megyei Tudományos Testülete, Magyar Rovartani Társaság, Magyar Meteorológiai Társaság, MAE Magyar Növényvédelmi Társaság Agrozoológiai Szakosztálya, Magyarországi Egyetemi és Főiskolai Tanárok Egyesülete.

Egy hosszú, kiteljesedett élet ért véget 2023. október 25-én, amikor is dr. Nowinszky László váratlanul meghalt. Elment ugyan, de mély nyomokat hagyott a világban és példát adott, hiszen életútja mindnyájunk számára mintát jelenthet. Nyugodjék békében.

Volt Kollégái

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában