Az éneklés lélekáldás

2023.11.26. 07:53

Pitti Katalin és Pálmai Árpád énekelt a szombathelyi Székesegyház adventi koncertsorozatában - fotók

Pitti Katalin Liszt Ferenc-díjas operaénekes, érdemes és kiváló művész adott koncertet szombaton a Székesegyházban Pálmai Árpád egyházzenésszel és Hegedűs Valér zongoraművésszel.

Tóth Katalin

Fotó: © Cseh Gábor

„Lélekkel keresem a lelket, és a lelkeknek vágyom továbbítani a fellelt lelki kincseket. Az éneklés a lélek megemelkedettsége, akár bánatot, fájdalmat, akár földöntúli örömet fejez ki.” – Pitti Katalin mottóját idézte köszöntőjében dr. Perger Gyula plébános, s megköszönte, hogy a művész, a Magyar Állami Operaház örökös tagja újra elfogadta meghívását. Majd életbátorságát, kitartását, emberségét, művészethez való ragaszkodását, tiszta alázatát, munkaszeretetét, az Isten és a Szűzanya iránti tiszteletét hozta példaként a templomi közönségnek. 

Pálmai Árpádot is bemutatta: 1997 óta az esztergomi ferences gimnázium ének-zenetanára, kórusának karnagya, a ferences templom orgonistája, az Esztergomi Hittudományi Főiskola és a Központi Papnevelő Intézet tanára, több énekegyüttes énekese, aki azt vallja, hogy a zene Isten ajándéka és, hogy mindenki számára megadatott valamilyen ajándék, amelyet érdemes művelni, és valamilyen magasabb cél szolgálatába állítani. Hegedűs Valérről pedig elmondta: zongora- és orgonaművész, aki önálló koncertjeivel és zongorakísérőként bejárta a világot.

Balassi Bálint „Harminckettődik” című versét énekelte Pitti Katalin és Pálmai Árpád, amely úgy kezdődik: „Áldj meg minket, Úr Isten”, majd felhangzott a hamarosan kezdődő rorate szentmisék időszakában sokszor hallható Harmatozzatok, egek című hősi ének. Hallottunk archaikus népi imádságot, szerethimnuszt és imát a magyar hazáért, Johann Sebastian Bach Magnificat-jából a Quia Respexit áriát és Liszt Ferenc Ave Mariáját. Mások mellett Kodolányi Jánostól is idézett Pitti Katalin:„ Meg kell értenie az embernek, hogy nem véletlen, hová születik, hol él, hová tartozik, milyen nyelven beszél, mit hisz, mire teszi föl az életét,…. És nem véletlen, milyen sors az, amit az embernek végig kell küzdenie.” Elmondta Ószabó István Úsznak a templomhajók című versét, és Andrásfalvy Bertalan gondolatait olvasta fel: „… volt valami, ami megvédte az embert az érzelmek viharaiban, és ez a valami mindenki számára hozzáférhető volt. Ez volt a művészet, a költészet, a dal, a muzsika.”

Pitti Katalin két tanítványa – Fáklya Erzsébet és Egresi Tamás – is énekelt a koncerten. A közönség nagy tapssal fogadta a művészek Székesegyház falait megzengető előadását – velük együtt készítették lelküket az adventre.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában