Megemlékezés

2023.11.20. 21:54

Százhetven éve született Szombathely legendás polgármestere, Éhen Gyula

Születésének 170. évfordulója alkalmából kétnapos rendezvénnyel és kísérő kiállítással emlékeznek Éhen Gyulára.

Tömböly Ágnes

Fotó: Szendi Péter

Máig érdemes kézbe venni Éhen Gyula A modern város című könyvét, amiben városvezetői programját meghirdette: "(...) a modern város fogalma nem fantom, melyet izzadva, fáradva, hasztalan kerget a jámbor halandó. A modern város megalkotásához nem kell teremtő zseni, mely a semmiségből varázsolja elő alkotásait. Becsületes igyekvés; érzék a szép, jó és üdvös iránt; emberbaráti szeretet; lankadatlan munka és szorgalom; s az arra hivatott tényezőknek együttműködő akarata kell csak ahhoz, hogy a modern város, a meglevő valamiből életre keljen" - olvasható a Modern város kellékei című fejezetben. 1895-ben választották a vasi megyeszékhely első emberének. Hatéves városvezetői munkájának eredményeként pedig a kiváló adottságokkal rendelkező várost olyan magas fejlettségi szintre emelte, aminek köszönhetően máig vitán felül áll: Szombathely legeredményesebb polgármestere volt. 

Fotó: Szendi Péter

A várospolitikusra, az újságíróra, az országgyűlési képviselőre, az ügyvédre, vagyis Éhen Gyulára emlékeztek hétfőn az Éhen Gyula szobornál. Dr. Nemény András polgármester beszédében utalt azokra a beruházásokra, amikkel a város közműhálózata kiépült a legendás településvezető irányítása alatt. - Azt érte el, hogy legyen öntudata a városnak, legyen egy igazi, polgári öntudata. Legyen hite és ereje, a kishitűséget sikerült ezekkel a tettekkel legyőzni - fogalmazott. 

Kozma Gábor az Éhen Gyula Baráti Kör képviseletében felelevenítette szervezetük megalakulását, majd azt kívánta a városnak, hogy mindig legyenek olyan civil szervezetek, akiknek fontos az, hogy hol élnek és hogyan élnek. A Nyitra Utcai Általános Iskola diákjai szavalatukkal emelték a rendezvény fényét, végül pedig az önkormányzat és a civil szervezetek képviselői elhelyezték koszorúikat és mécseseiket Éhen Gyula szobránál. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában