Egészségügy

2023.11.01. 09:55

Vasban is megérkeztek a háziorvosokhoz a térítésmentes influenza elleni vakcinák

Vaol.hu

Illusztráció!

Forrás: MW-archív

A védőoltás a kórházi ellátást igénylő megbetegedések és az influenza okozta halálesetek megelőzése céljából javasolt, így különösen ajánlott azoknak, akiknél az influenzavírus-fertőzés vagy a szövődmények nagy kockázatot jelentenek - köztölte a Vas Vármegyei Kormányhivatal.

 Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ tájékoztatója szerint az influenza elleni védőoltás különösen javasolt a 60 év felettieknek, krónikus betegeknek, egészségügyi és szociális dolgozóknak, várandósoknak. A 2022/2023. évi influenza szezonban közel 715 ezer fő kapott térítésmentes influenza elleni védőoltást. A 3 éven aluli gyermekek védőoltására 3 000 adag Vaxigrip Tetra és 1 000 adag Fluenz Tetra oltóanyag biztosított, amely hamarosan országszerte elérhetővé válik.

Az influenza elleni védőoltás a súlyos, kórházi ellátást igénylő megbetegedések, és az influenza okozta halálesetek megelőzése céljából javasolt, így különösen ajánlott azok számára, akiknél az influenzavírus-fertőzés vagy a megbetegedés okozta szövődmények nagy kockázatot jelentenek.

A fokozottan veszélyeztetettek közé tartoznak a 60 éven felüliek - egészségi állapotuktól függetlenül, a krónikus légzőszervi, a szív- és érrendszeri-, illetve anyagcsere-betegségben szenvedők, a csökkent immunitású személyek, továbbá a várandós vagy a gyermekvállalást tervező nők. Ugyancsak javasolt a védőoltás az egészségügyi és a szociális intézményben dolgozóknak, és a tartós ápolást-gondozást nyújtó intézmények ellátottjainak.

Az influenza vakcina beadatása azoknak is ajánlott, akik nem jogosultak térítésmentes védőoltásra, számukra az oltóanyag orvosi vényre, a gyógyszertárban megvásárolható.

Az influenzavírus rendkívül változékony, ezért minden szezonra új oltóanyag gyártása szükséges. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) és az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) a 2023/2024. évi influenzaszezonra a trivalens influenza elleni vakcina előállításához az északi féltekén az alábbi influenza vírustörzseket ajánlja:

  • A/Victoria/4897/2022 (H1N1) pdm09-szerű;
  • A/Darwin/9/2021 (H3N2)-szerű;
  • B/Austria/1359417/2021 (B/Victoria lineage)-szerű.

Fontos kiemelni, hogy az influenzavírusok változékonysága miatt minden évben az aktuális szezonra gyártott vakcina beadása szükséges.

A szezonális influenza elleni védekezés jelenleg ismert leghatékonyabb eszköze a védőoltás, amely biztonságos, és egyben segíthet elkerülni a kellemetlen tüneteket okozó, esetenként súlyos szövődményekkel járó betegséget. Az országos tisztifőorvos kéri a lakosságot, hogy önmaga és családja egészségének védelme érdekében mindenki kérje az influenza elleni védőoltást háziorvosától.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában