vaol.hu podcast

2023.12.10. 12:26

KULTivátor: a gyűjtemény a könyvtár lelke

„A gyűjtemény a könyvtár lelke. Ennél nagyobb lelke már csak a könyvtárosnak van” – idézi fel podcastünkben Takács Miklós egykori könyvtárigazgató mondását az utódja, Pallósiné Dr. Toldi Márta, aki 1994-2014 között volt a Berzsenyi Dániel Könyvtár vezetője.

Merklin Tímea

 Pallósiné dr. Toldi Mártával annak apropóján beszélgettünk, hogy Takács Miklós születése 90. évfordulóján megemlékezést tartottak a Berzsenyi könyvtárban. Takács Miklós a tanára volt, amint sokan mások is tőle tanulták a szakmát, minthogy neki volt meg először a megyében a szakmai végzettsége, így tanítani kezdett könyvtári tanfolyamokon, majd a szombathelyi főiskolán. Takács Miklós 1954-től dolgozott a könyvtárban, 1964-től 1994-ig volt az igazgatója, az irányításával készült el a Berzsenyi könyvtár eredeti épülete. Tanári és könyvtárosi pályafutása olyan kulturális örökség, amely szakmai és emberi szempontok szerint is példamutató a maiak számára. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában