Sokan álltak a család mellé

2023.12.03. 07:01

A leukémiával küzdő, ötéves Ivánt segítették a lukácsházi és a perenyei adventi vásárokkal - fotók

Lukácsházán és Perenyén is rendeztek szombaton adventi vásárt, amivel a leukémiával küzdő, Gyöngyösfaluban élő Iván gyógyításához is hozzájárulnak.

Tömböly Ágnes

Forrás: Unger Tamás

Fenekestül felfordult Iván és családjának élete az elmúlt hónapokban. Több helyen fájlalta testét az ötéves Vas vármegyei kisfiú. Falfehér és étvágytalan volt, szinte alultápláltnak tűnt. Vérvétel után augusztus 11-én diagnosztizálták nála: ez leukémia, magas kockázatúba sorolták. Két nappal később már a Semmelweis Egyetem Gyermekgyógyászati Klinikájának Tűzoltó utcai részlegén feküdt.

- Állandóvá vált a bizonytalanság, felborult az addigi családi életünk – osztotta meg lapunkkal mindennapi kihívásaikat Imre Lilla, Iván édesanyja. - Amikor itthon vagyunk azért aggódom, Iván nehogy belázasodjon vagy hogy véreredményei alapján azonnal a budapesti klinikára kelljen indulnunk. Amikor pedig a tervezett gyógyszeres kezelések miatt több napot töltünk a fővárosban, akkor pedig hiányzik a másik gyermekem, Igor és az otthonunk – mondta el Lilla.

Megtudtuk azt is: Igor már iskolába jár, édesapja vigyáz rá, amíg Lilláék a pesti klinikán tartózkodnak. A testvérek most azért sem lehetnek együtt, mert Iván immunrendszere teljesen leépült, óvni kell a vírusoktól, fertőzésektől. Közösségben pedig azokat bármikor össze lehet szedni..

Szteroidokat is kap az ötéves fiú, figyelni kell a megfelelő táplálására. - A kemoterápia a rossz- és a jóindulatú sejteket is károsítja. Kezelni kell a fekélyes szájat és más bőrfelületeket is – mondta el Lilla. Iván azonban hősiesen tűri a kezeléssel járó megpróbáltatásokat.

Sokan álltak a család mellé: szombaton Lukácsházán a közösségi házban harmadik alkalommal szervezett adventi vásárt a Lukács-házi Boszorkányok Egyesülete.

- Az időjárás az előző években kegyesebb volt hozzánk, és az udvaron szoktuk megrendezni a Díszítsük fel a mi fánkat, te meg én! című programot. Idén ez elmaradt, de talán kisebb helyen is sikeres lesz a vásár. A ránk eső bevételt minden évben fel szoktuk ajánlani, most az ötéves Ivánkának gyűjtünk – tájékoztatott Nagyné Czethofer Csilla, az egyesület képviseletében.

Az óvoda, a bölcsőde is kipakolt, de helyi és környező települések termelői is kínálták portékáikat a kultúrházban, közben karácsonyi dallamok csendültek fel. A Dr. Tolnay Sándor Általános Iskola szülői munkaközössége az alkalomra jótékonysági sütivásárt hirdetett, aminek teljes bevételét a családnak ajánlották fel. Standjuknál találkoztunk Iván nagymamájával, Imréné Hodics Csillával. Elismeri, sokkolta őket Iván betegségének híre. - Nem közhely, tényleg igaz: az ember mindig arra gondol, ilyen a családjában nem fordulhat elő – mondta a nagymama. - Mint ahogy arra sem gondoltam, hogy ilyen összefogás alakul ki, akár itt Lukácsházán, vagy Perenyén a jótékonysági vásáron, Gyöngyösfaluban, vagy a munkatársaim között. Jövő pénteken pedig Kőszegen a Csók István Művészkör szervezésében lányom, Lilla, aki amatőr festő, képeit is bemutatják egy kiállításon, azokra licitálni is lehet. Hosszú az előttünk álló út, hiszen előreláthatólag Iván kemoterápiás gyógykezelése egy évig tart, amit egy-másfél éves fenntartó kezelés követ még.

S milyen Iván hangulata? Anyukája és nagymamája szerint jókedvű és energikus a kisfiú. Szívesen vesz részt a fővárosi klinika gyermekfoglalkoztató programjain, a folyosón lendületesen hajtja kismotorját. Videó is készült róla. Nem itt kellene hajtania azt a járgányt… Itt az advent, fellobbant a hit gyertyalángja.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában