Vép hírek

2023.12.28. 10:00

Aggregátort telepítenének - A jövő évi költségvetés terhére ötmillió forintot utaltak a sportkörnek

Idén utoljára ült össze a képviselő-testület: az önkormányzat gazdálkodásának 2023. III. negyedévi helyzete, egy naperőmű melletti gázmotoros aggregátor telepítése is témát adott.

Tóth Katalin

A szélerőmű közelébe telepítenének napelemes parkot

Fotó: Cseh Gábor

Négy naperőművet fejleszt Vépen az Electron Holding Zrt. Az integrált energetikai vállalat képviselői a 048/19 helyrajzi számú ingatlanon, a szélkerékhez közel létesítendő napelemes parkkal kapcsolatban tájékoztattak: gázmotoros aggregátort telepítenének mellé a villamos hálózat stabilitásának fenntartásáért. A rendszer azt szolgálja, hogy az úgynevezett automatikus frekvencia-helyreállítási tartalék képességet tudják garantálni. A rendszer üzemideje éves szinten 50–150 óra között van, tartalékot képez, nem üzemel folyamatosan – magyarázta a projektfejlesztési igazgató, és a képviselő-testület támogatását kérte a kiserőmű telepítésére. Az M86-os főút bővítése áthalad majd a területen – ezt Kovács Péter polgármester vetette fel. 
A cég képviselői szerint ez nem jelent problémát. Nem döntött még a testület a kérdésben, amelyben Pados Róbert önkormányzati képviselő és a városi főépítész, Rápli Pál is véleményezett. Rövid időn belül, legkésőbb januárban ígért választ a cégnek az önkormányzat. 
A sportkör részéről Németh Attila elnök az általuk kért támogatás ügyében érkezett. A 2024-es évre kértek 5 millió forint támogatási előleget, hogy a TAO-támogatások beérkezéséig a béreket és egyéb kiadásokat ki tudják fizetni. A jövő évi önkormányzati támogatás terhére előlegként 5 millió forintot utal át az önkormányzat, amit később a civil szervezetek pályázatánál figyelembe vesznek – egyhangúlag így döntött a testület. Az önkormányzat gazdálkodásának 2023. III. negyedévi helyzetéről Eredicsné Horváth Lenke számolt be. 532,6 millió forint volt a kiadás és 978,6 millió forint bevétel teljesült. A megemelkedett iparűzésiadó-bevétel miatt jövőre a szolidaritási hozzájárulási adó mértéke háromszorosára nő, 36,5 millió forint lesz. Bérfejlesztési javaslatot állít ös - sze az egyes önkormányzati intézményekre vonatkozóan a polgármester. 
Kovács Péter elmondta még: igyekeztek takarékoskodni, lekötni a pénzeket – képviselőtársait pedig arra kérte, hogy gondolkodjanak a fejlesztési javaslatokon a jövő évre.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában