Egyház

2023.12.17. 20:09

Boldog Brenner Jánosra emlékezett a Szombathelyi Egyházmegye szombaton

Délelőtt szentmisét celebrált Martos Levente Balázs esztergom-budapesti segédpüspök a szombathelyi Székesegyházban, este a zarándokok végigjárták a vértanúság útját.

Cseh-Egyed Bernadett

Fotó: © Cseh Gábor

Mint ismert, 1957. december 14-éről 15-ére virradó éjjel ölték meg Brenner Jánost, a Szombathelyi Egyházmegye káplánját a ma Szentgotthárdhoz tartozó Zsida felé vezető úton. A Szombathelyi egyházmegye minden évben megemlékezik vértanúsorsú papjáról, akit 2018. május 1-jén avattak boldoggá. December 16-án a szombathelyi Székesegyházban kezdődött a megemlékezés a Boldog Salkaházi Sára Technikum növendékeinek lelki ráhangolódást segítő programjával. Szentbeszédében Martos Levente Balázs esztergom-budapesti segédpüspök a kiengesztelődésről és a hivatásról osztotta meg gondolatait. Kiemelte: mindannyian keressük, ami Brenner János életéből imádságra indít minket. - A kiengesztelődés megbékélés saját magunkkal, az elszalasztott lehetőségeinkkel, a gyengeségeinkkel, a bűneink fájdalmával. A kiengesztelődés vágyakozás arra, hogy megbékéljünk másokkal, akiket magunktól nem akarnánk szeretni, akiket magunktól nem választanánk, de összesodort velük az élet - emelte ki.  

Az evangélium után esküt tettek a december 1-jén öt évre kinevezett esperesek, majd átadták a Székely János megyéspüspök által alapított Brenner János-díjat, amelyet idén a Vasvári Plébánián szolgálatot teljesítő Tánczos Martin érdemelt ki. Ezt követően Székely János megyéspüspök imádkozott Boldog Brenner János atya sírjánál, miközben mécseseket helyeztek el az oltárnál.

A délelőtti szombathelyi szentmise után Szentgotthárdon, a Nagyboldogasszony-templomtól gyalogos zarándoklat indult Máriaújfaluba, ahol utolsó szentmiséjét mutatta be Brenner János. Itt litániát imádkoztak a hívek. Innen a rábakethelyi templomba vezetett az út, ahol Székely János megyéspüspök volt a szentmise főcelebránsa. A zarándokok ezt követően végigjárták a vértanúság útját a rábakethelyi templomtól a Brenner János vértanúságának helyszínétől néhány méterre, a zsidai városrészen felállított emlékkeresztig - tudósított a Szombathelyi Egyházmegye.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában