Kijáró

2023.12.26. 17:15

Drónokat tesztel a Bécsi Tűzoltóság

Felderítő drónok tesztelését kezdte meg a Bécsi Tűzoltóság, hogy bevetéseik során pontosabb képet kapjanak a kialakult vészhelyzetről, veszélyes anyagok vagy beomló épületek esetén pedig senkinek az életét ne kelljen kockára tenniük. Három drón, három támaszpont, negyven pilóta.

Vaol.hu

Felderítő drónokat tesztel a Bécsi Tűzoltóság

Fotó: David Bohmann/PID

A Bécsi Tűzoltóság még tavaly augusztusban indította el azt a kísérleti projektjét, amelynek során különböző felderítő drónok bevetési lehetőségeit, előnyeit és hátrányait vizsgálják. Mivel egy nagyváros a sűrűn beépített területeivel, légi útvonalaival és repülési korlátozásaival nem is olyan könnyű terep a drónok reptetéséhez, eddig a pilóták kiképzése valamint a szervezeti struktúrák megteremtése zajlott - most viszont indulhatnak a kísérleti bevetések. 

A Bécsi Tűzoltóságnál eddig negyven ember szerezte meg az engedélyt drónok reptetéséhez, akik három csapatban dolgoznak és három dróntípust tesztelnek. A legkisebb modell 250 grammnál könnyebb és egy sztenderd kamerával van felszerelve. Ezt elsősorban felderítésre, a helyzet felmérésére valamint a pilóták kiképzésére használják. Szintén egy sztenderd kamerával a fedélzetén repül a közepes – körülbelül félkilós – drón, amelyet rotorvédelme főleg épületekben való felderítő repülésekre tesz alkalmassá. A legnagyobb, 3,5 kilós drónon hőkamera és egy nagyfelbontású, széles látószögű kamera van. A tesztek során azt vizsgálják, melyik drón ideális például eltűnt személyek felkutatására nehezen járható terepen, mérések végzésére veszélyes környezetben, illetve felderítésre veszélyes anyagok vagy beomlással fenyegető épületek esetén. A cél, hogy a drónok segítségével a mentésirányítás minél pontosabb képet kapjon a kialakult vészhelyzetről, illetve például mérgező anyagok vagy omlásveszélyes épületek esetén egyetlen ember életét se kelljen kockára tenni, amíg nincs meg a pontos mentési terv. 

A tesztidőszak alatt az Osztrák Tűzoltószövetség által kidolgozott ajánlások alapján működtetik a drónokat, a most szerzett tapasztalatok jövőbeli beszerzések és szervezeti átalakítások alapját képezik majd. A projekt során figyelembe veszik a nemzetközi tapasztalatcserék eredményeit is. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában