Vas Népe jótékonyság

2023.12.08. 07:00

Elsőre jó benyomást keltenek - A Barnahus Egyesületet támogatja lapunk adománygyűjtő kampánya

Adventi adománygyűjtő akciónk részeként bemutatjuk olvasóinknak a Barnahus-szolgálat munkáját. Milyen bántalmazások, abúzusok vannak? Van-e a bántalmazóknak jellegzetes profiljuk? Gyurasitsné Puska Hedvig igazságügyi pszichológus szakértő erre is válaszolt.

Tóth Katalin

Gyurasitsné Puska Hedvig igazságügyi pszichológus szakértő

Fotó: Unger Tamás

A bántalmazás több formáját ismerjük: egyrészt a fizikai, érzelmi, illetve oktatás-nevelésbeli elhanyagolást (ez az iskolai mulasztásokat, a szellemi fejlődés támogatásának elmulasztását jelentheti, vagy ha a speciális fejlesztéseket, eszközöket nem kapja meg a gyermek, nem kap például szemüveget), valamint az abúzust, amely lehet fizikai, érzelmi és szexuális jellegű. A Barnahus-szolgálat döntő számban a családon belüli abúzusgyanú esetén hallgatja ki a gyermeket, és készít igazságügyi pszichológiai szakértői vizsgálatot.

 Gyakran találkoznak a családon belül történő súlyos fizikai bántalmazásokkal is, melyekben természetesen érzelmileg is súlyosan sérül a gyermek, mondja a szakember. 

– A bántalmazott gyermekek felismerésében nagy felelőssége van a nevelési környezetnek, hiszen a fiatalok az oktatás-nevelési intézményekben töltik a napjuk nagy részét. A súlyos fizikai vagy szexuális abúzussal, verésnyomokkal, törésekkel, a genitáliák körüli sérülésekkel vagy éppen a Münchausen-szindróma jeleivel jellemzően az egészségügyi dolgozók szembesülnek. A Münchausen-szindrómánál olyan pszichiátriai kórképről van szó, amelyben valaki akarattal okoz vagy súlyosbít betegséget a rábízottban, többnyire a saját gyermekében. Nehezen felismerhető, hiszen nagyon gondos szülő van a háttérben, aki folyamatosan orvoshoz viszi a gyermekét, és abban reménykedik, hogy a betegnek beállított gyermek odaadó ápolásáért megkapja a külvilágtól a vágyott odafigyelést. A kérdésre, hogy mi áll a szexuális abúzus mögött, Gyurasitsné Puska Hedvig szerint célszerűbb a bántalmazók általános személyiségét felvázolni, hiszen változó, hogy egy-egy eset mögött milyen motiváció húzódik meg.

 – A családok, amelyekben bántalmazás történik, általában nagyon zártak, az abuzáló igyekszik elszigetelni a családja tagjait, és legtöbbször maga a bántalmazó is bántalmazottként élte az életét. Személyiségükben a pszichopátia jellemzői általában megtalálhatók. Elsőre megnyerő és jó megjelenésű egyének. A környezetük rendes emberként ismeri őket, a jelzőrendszer sem gyanakszik, vagy nem mer gyanakodni. Mély érzelmek, sajnálat, együttérzés nem jellemzi őket, nem tudják mások szempontjait figyelembe venni. 

Tekintélyelvűek, és súlyos büntetési módszereket alkalmazhatnak, mint a verés, az állandó ócsárlás, sértegetés. 

A gyermekét szexuálisan abuzáló apa az esetek 50 százalékában különböző módon, de veri, megerőszakolja, nemritkán életveszélyesen bántalmazza a másik szülő felet. Melyek a figyelmeztető jelek a bántalmazott gyerekek viselkedésében? – következő cikkünkből ez is kiderül.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában