Időjárás

2023.12.17. 21:18

Időjárási helyzet Európában

Vaol.hu

Kontinensünk északi felén több hullámban időjárási frontok vonulnak nyugatról kelet felé, amelyek miatt ott változékony az időjárás. Dél-Skandináviában, Lengyelországban inkább az eső, északabbra és keletebbre a hó a jellemző csapadéktípus. Skóciában és a Skandináv-hegységben helyenként jelentős mennyiség, 50 mm feletti napi csapadékösszeg is előfordul.

Ezzel szemben Európa déli és középső részén anticiklon uralja az időjárást. Itt napos idő van, aminek hatására Dél-Spanyolországban és Dél-Olaszországban 15 fok fölé melegszik a levegő, északabbra 5-10 fok a jellemző.

A szárazföld belsejében helyenként köd, illetve alacsonyszintű rétegfelhőzet képződik, amelyek napközben is megmaradnak. Itt fagypont közelében marad a hőmérséklet, és szitálás, ónos szitálás is előfordul, másutt nincs csapadék.

Kárpát-medence

Hétfő estig a Kárpát-medence időjárására is ez lesz a jellemző, borult, párás, illetve derült, napos tájakra egyaránt számíthatunk. A hőmérséklet 10-15 fok között alakul, de a hideg levegő miatt a fagypont közelében is maradhat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában