Dupla születésnap

2023.12.27. 18:47

Megkettőzött ünnep: 92 és 50 év - A celli honismereti munkaközösség ma már egyesületként működik

Dupla születésnapot ünnepeltek a celldömölki KMKK Kresznerics Ferenc Könyvtárában: 50 éve működik a celldömölki honismereti munkaközösség, amelynek nélkülözhetetlen tagja Káldos Gyula nyugalmazott könyvtárigazgató, akinek 92. születésnapja alkalmával gratuláltak.

Ölbei Lívia

Középen Lendvay Istvánné elnök, mellette Káldos Gyula, mögötte Fehér László

Forrás: Giczi Sándor

Lendvay Istvánné köszöntőjében emlékeztetett arra: 2012 óta vezeti a munkaközösséget, de már előtte volt alkalma megtapasztalni, hogy milyen „csodálatos egyéniségek” gyűlnek itt össze. A honismereti munkaközösség tagjai rendszeresen beszámolnak egymásnak kutatási eredményeikről, a felhalmozódott tudás nemegyszer könyv formájában is megjelent. 

Csak néhány szerző és cím: Káldos Gyulától való A Ság hegy története, anekdotái, Németh Tibor könyvtárigazgató óriási, egyedülálló vállalkozása a Kemenesaljai Életrajzi Lexikon, Bóka István írta meg Ostffyasszonyfa történetét, dr. Lenner Tibor is részt vett A megyei jogú városok történeti fejlődése és településmorfológiája című kötet megírásában, Celldömölk közelgő 45. születésnapja alkalmából Hetényi József gondozásában-szerkesztésében jelenik meg a Képeslapok Celldömölk évszázadaiból.

 2022-ben, hogy a rengeteg összegyűjtött anyagnak kiállítóhelyet létesíthessenek, egyesületté váltak, az önkormányzattól ingyenes használatra megkapták a volt zeneiskola épületét, amelyet hajdan a Katolikus Legényegylet épített. Az évek óta használaton kívüli épület felújítását és berendezését szeretnék a jövőben elérni, ehhez gyűjtést indítottak. 

A fiatalítás érdekében pályázatot hirdettek általános iskolás és középiskolás diákoknak Az én múzeumom címmel. A születésnapi ünnepségen 50 év 50 képben címmel tartottak vetítést. A jubiláló közönséget Fehér László polgármester emléklappal jutalmazta. Az este – ahogy Lendvay Istvánné mondta – mint egy igazi szeretetteljes, nagy családban – vendéglátással és beszélgetéssel folytatódott. 

Csak előbb a tortán elfújták az 50. gyertyát.

Választások - 2024. június 9. Helyi önkormányzati választások,
Nemzetiségi önkormányzati választások
és Európai parlamenti választás
Tovább a választási hírekhez
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában