Minden erről szólt

2023.12.09. 15:10

Mézes és savanyú – Kiállítás, mézkóstoló, előadások a szombathelyi piacon - fotók

Minden a mézről szólt szombaton a vásárcsarnokban, ugyanis az Édes élet – Méhek világa című vándorkiállítás Szombathelyre érkezett. Nemcsak finom mézes portékákból lehetett válogatni, sokkal szélesebb volt a paletta: előadásokkal, gyermekfoglalkozással, mézkóstolóval és egy berendezett kaptárral is készültek a szervezők.

Csabai Bernadett

Fotó: Unger Tamás

Az eseményt szeptemberben Pécsett, októberben Budapesten, majd novemberben Kaposváron  vásárcsarnokban rendezték meg, most pedig Szombathelyen folytatódik a programsorozat.

Az ünnepélyes átadás-átvételre szombaton 10 órakor került sor a vásárcsarnokban. Köszöntőt mondott dr. Nemény András polgármester, majd Polákovics Marietta, a vásárcsarnok vezetője mondta el gondolatait. Az ünnepélyes megnyitón részt vett Földes Tamás, a Budapest Vásárcsarnokai Kft. ügyvezetője, illetve Róna Ágnes, a Kaposvári Nagypiac Kft. ügyvezetője, utóbbi hivatalosan is „átadta” a kiállítást Szombathelynek. A megnyitó Bárdics Jánosnak, az Országos Magyar Méhészeti Egyesület (OMME) Szombathelyi szervezetének elnökének szavaival zárult: megköszönte mindenkinek a szervezést, és a termelői méz vásárlására buzdította a jelenlévőket.

A vándorkiállítás szakmai hátteréhez is sok segítséget nyújtott Bárdics, valamint a Vásárcsarnok csütörtök délutáni termelői piacának méhészei, Nagy Gáborné és Nagy Gábor is részt vett a kivitelezésben.

A megnyitó során a Sárvári Apiarius Mézlovagrend felvonulását is megnézhettük. majd Peltzer Géza Piac című lemezbemutatójára került sor. Itt díjazták az Év legszebb piaci standját is, melyre versenyképekkel lehetett nevezni. Az egyéb stand kategóriában első helyezést ért el a szombathelyi vásárcsarnok savanyúságos standja, amelyet Károlyné Nagy Elvira üzemeltet. Elismerő oklevelet kapott Kovács István virágos standja és különdíjas lett a Babati-húspult.

A programok során regisztrált óvodás és iskolás csoportok, valamint a vásárlóközönség is megismerkedhetett a méhek világával. A cél a méz népszerűsítése a gyermekek körében és a méhek életfontosságú szerepének bemutatása. A látogatók részt vehettek interaktív programokon, mézkóstolón, és még a méhecskék életét is megismerhették egy berendezett kaptáron keresztül.


 

A helyszínen jelen voltak a Berzsenyi Dániel Könyvtár munkatársai – természetesen méhecskés könyvekkel – az árusok portékái között pedig méhviasz kézműves termékekből, mennyei mézeskalács és mézes puszedli falatokból válogathattunk és a kiállítás tematikájának megfelelően mézek gazdag választéka és a méhek által leginkább kedvelt virágok gyümölcseiből készült lekvárok is elérhetőek voltak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában