Változás

2023.12.06. 07:00

Önkormányzati választás: ezek az utcák kerülhetnek új szombathelyi választókerületbe

Már elérhető a szombathelyi helyi választási iroda vezetőjének új határozata az egyéni választókerületekről, miután az előzőt a Győri Törvényszék megsemmisítette. Azt tartalmazza, mely utcák miért kerülhetnek adott választókerületbe.

Tömböly Ágnes

Fotó: Cseh Gábor

Megsemmisítette a Győri Törvényszék a szombathelyi új egyéni választókerületekről szóló határozatot - számoltunk be hétfőn. Kérdésekkel fordultunk a szombathelyi önkormányzathoz, hogy megtudjuk, újrarajzolja-e a választási térképet a helyi választási iroda vezetője, vagy bővíti indokolását. 

"A bíróság döntését tiszteletben tartva a mai napon megszületett a részletes indokolással ellátott határozat, amely a korábban elfogadott választókerületi beosztáson nem változtat" - közölte dr. Károlyi Ákos jegyző, a helyi választási iroda vezetője lapunkkal, hozzátéve: "A határozat remélhetőleg még az idei évben jogerőre emelkedik. Ilyen esetre a jogszabály határidőt nem tartalmaz".

A város honlapján már elérhető a helyi választási iroda vezetőjének december 5-ei határozata, amit ezúttal is jóváhagyott a helyi választási bizottság.  "A kialakításra kerülő választókerületek létszámadatai a szeptember 1-jei állapotnak megfelelőek, a Nemzeti Választási Iroda által közölt adatok alapján készültek. Az átszervezés további kisegítő szempontja volt, hogy lehetőség szerint a már meglévő szavazókörök megbontása nélkül vagy azok minimális változtatásával kerüljön sor az átalakításra. Mindez már önmagában azt feltételezi, hogy változtatás tiszteletben tartja a sokszor évtizedek óta kialakult földrajzi, közigazgatási, történelmi határvonalakat" - ez is olvasható a részletes indokolásban. 

Új utcák az oladi lakótelep választókerületében

A korábbi 54. szavazókörből a földrajzi egység erősítése érdekében az Angolkert utca, Dozmat utca, Ernuszt Kelemen utca a 3. számú választókerülethez kerülhet. "Az érintett terület földrajzilag is könnyen lehatárolható egységként is definiálható, hiszen az Aranypataktól északra eső, a Dolgozók útjáig terjedő területről van szó,  kiegészülve az ún. oladi vasútállomással, Zeli és Szinese majorral, és Marlovics-tanyával" - indokoltak. 

A Derkovits választókerületeit is érintette a változás 

A 4. számú választókerülethez a korábbi 27. és 28. számú szavazóköröket csatolhatják (a megszűnő 6. számú választókerületből). "Az átcsatolt terület tengelyében a Paragvári utca, Engels Frigyes utca és Uzsoki utca közötti rész található. A 27. szavazókör területe a Paragvári utca, Szűrcsapó utca, Engels Frigyes utca és Bolyai János utca által határolt, egységes és azonos településszerkezeti jellemzőkkel bíró tömbként írható le, amelynek megbontása így nem indokolt" - olvasható a dokumentumban. 

Az 5. számú - Domus környéke - választókerülethez a megszűnő 6-osból a 26. számú szavazókör kerülhet át: ez a Bartók Béla körút 33-tól felfelé számozott páratlan házszámokat, Bartók Béla körút 38-38/D. páros házszámokat, Bólyai János utca teljes közterületét, a Rohonci út 26-36 páros házszámokat érinti, amik szerves egységet alkotnak, egymás közvetlen szomszédságában vannak. 

A 7-es számú a régi 8-as, belvárosi választókerületet foglalja magában

A módosítás szerint a korábbi 29., a 47. és 48. szavazókör szinte teljes egésze az "új 7. választókerület" részévé válhat, ami tulajdonképpen a belvárost foglalja magában. A Sorok utca, Felsőőr utca, Mátyás király utca által határolt, földrajzilag szerves egységet képező, családi házas övezet utcáival (ún. "költő utcák"), valamint a Rákóczi Ferenc utca Németújvár utcáig tartó szakaszának tengelyéhez kapcsolódó belvárosi utcákkal (például Zrínyi Ilona utca, és az arról nyíló Aréna utca) írható le ez rész - tudtuk meg a helyi választási iroda vezetőjének indokolásából. "Utóbbi területnek jelentős részben természetes határt jelent a Gyöngyös patak. A fennmaradó, átcsatolásra kerülő további terület a 11-es Huszár út 1-63. közötti páratlan házszámok, a Borostyánkő utca, valamint a Deák Ferenc utca és a Paragvári utca által határolt, rendkívül hasonló jellemzőkkel bíró, földrajzilag is egységet alkotó területként írható le, amelynek tengelyében a Horváth Boldizsár körút teljes közterülete áll" - áll a dokumentumban. 

A KISZ lakótelep választókerülete a 8-as számot viseli 

Az egykori 13-as választókerület a 2024-es önkormányzati választáson a 8-as számú lesz, ha az új határozat jogerőre emelkedik. "A módosítás kizárólag a Szent Flórián körutat érinti, figyelemmel arra, hogy annak túlnyomó része (Szent Flórián 19-től a páratlan házszámok végig) már eddig is ezen választókerülethez tartozott. Az átcsatolásra kerülő közterületek (Szent Flórián körút 13-17 közötti páratlan házszámok és Szent Flórián körút 8-tól felfelé számozott páros házszámok) jellegüknél fogva egyébként sem az új 7. számú választókerület úgy nevezett ,,költő utcáival", hanem a Szent Flórián körút többi részével mutatnak számos településszerkezeti hasonlóságot. Lényeges körülmény továbbá az is, hogy a választókerület által lefedett terület egy fejlődő városrészt takar, azaz a lakosságszámát tekintve egy folyamatosan növekvő választókerület prognosztizálható" - indokolta a változtatást a helyi választási iroda vezetője. 

Itt csak a számozás változik 

A Gyöngyöshermán, Szentkirály, Bogát, Szőlős városrész korábban a 14. számú választókerülethez tartozott: ennek száma - a határozat szerint - 12. számúra változhat.

A 50. szavazókört a 12. választókerülethez csatolják

A megszűnő I0. számú választókerületből az 50. szavazókör közterületeit át kell átcsatolni, a 12. választókerületet bővítenék. - Valós földrajzi kapcsolatban állnak és családi házas övezetként azonos jellemzőkkel bírnak - ez is olvasható az indokolásban. 

Öt százalék alatti az eltérés több választókerületben 

Öt százalék alatti az egyéni választókerületre jutó választásra jogosultak számának átlagától való eltérés mértéke az 1. számú egyéni választókerületben (-3,46 %), a 2. számú egyéni választókerületben (+ 3,57 %), a 6. számú egyéni választókerületben (+ 0.66 %), a 9. számú egyéni választókerületben (- 2.34 %), a 11. számú egyéni választókerületben (-3,40%), ezért ezeknél a választókerületeknél az eltérés mértéke tekintetében indokolási kötelezettség nem áll fenn - olvasható az anyagban.

Csaknem 6000 szavazó az egyik választókerületben, a másikban 4434

Arról korábban írtunk, hogy a központi névjegyzék alapján 62 ezer 153 választásra jogosultat tartanak nyilván a vasi megyeszékhelyen. Az új beosztás szerint egy választókerületben a szavazópolgárok számtani átlaga 5179 fő. Abból az is kiolvasható: az egyéni választókerületek kialakításakor a választásra jogosultak száma a fenti számtani átlagtól – a településszerkezeti, földrajzi és egyéb helyi sajátosságokra figyelemmel – legfeljebb 15 százalékkal térhet el. A legtöbb szavazásra jogosult (5.956 fő) a 12. választókerületben (Brenner Tóbiás körúttól a Jáki úti temető és a Százhold utca környékén, valamint Újperinten át egészen a Petőfi-telepig) él, míg a legkevesebbet, 4434-et a 10-es számúban (Szentkirály, Szőlős, bogáti városrész) tartanak nyilván. 

Most is lehet felülvizsgálati kérelmet benyújtani 

A határozatból kiderült az is: a helyi választási iroda vezetője a határozatot 15 napra kifüggeszti, ez idő alatt az illetékes törvényszékhez felülvizsgálati kérelmet lehet benyújtani. Addig az nem jogerős. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában