Az év utolsó napja

2023.12.31. 14:05

Szilveszter a nagyvilágban – A világutazó Kiss Róbert Richárd óévbúcsúztató emlékei – Mivel tölti ezt a napot? - szavazás

Hol van a világon a legnagyobb tűzijáték? Hol telik a Szilveszter csendben? Miért ütlegeik a rongyból készült babát Ecuadorban? A Föld 178 országában járt Kiss Róbert Richárd adta meg a választ.

Horváth László

Forrás: krr.hu

A világutazó Kiss Róbert Richárdnak olyan szerencséje volt, hogy a világ számos országában szilveszterezhetett.
 Lapunknak mesélt az óévbúcsúztató emlékeiről.

- A legnagyobb tűzijáték, amit láttam, az Dubajban volt, ennél nagyobb talán nincs is a világon – idézte fel Kiss Róbert Richárd. – A világ legnagyobb év végi buliját hagyományosan New Yorkban, a Times Squaren tartják. A brazil Copacabanának különleges hangulata van. A Balin található Nusa Dua partszakaszon csodafehér a partszakasz, jópár privát bulit szerveznek itt. Mauritius nyugodt és csendes a főváros.Az emberek kimennek a tengerpartra, élvezik a kellemes jó időt, és iszogatnak.

Mivel tölti ezt a napot?

Kiss Róbert Richárdnak egy kellemes emléke Thaiföldhöz kötődik. - Pezsgőztünk, amikor mellettem lévő úriember megkérte a barétnője kezét – mondta. – Az elsők között kínáltam meg őket, mindenki az hitte ez is a szervezés része.
 

 Óriási sikerem volt.

 Kiss Róbert Richárd az mondja, a copacabanai melegben jobban érezte magát, mint amikor New Yorkban, ahol a fagyban várták Mile Cyrus koncertjét.

Las Vegasban a Szilveszternek külön koreográfiája van. A buli már jóval éjfél előtt elkezdődik, és mindenfelé lövik a rakétákat. 

Kínában, a kínai újévet ünneplik, de sokan az európai újévet is megtartják. Ez utóbbi egyébként tendencia, a nyugati időszámítástól eltérő országokban is tartanak összejöveteleket december 31-én.

Az év utolsó napjához számos hiedelem, szokás kapcsolódik. 
Ecuadorban az a szokás, hogy rongyokból, papírból egy babát készítenek. Majd ezt botokkal ütlegelni kezdik, s végül meggyújtják. Így iktatják ki életükről a rosszat. Az egyesült államokban kívánságlevelet írnak. A már inkább emailben, a közösségi oldalakon kívánnak egymásnak szerencsét, sok pénzt, jó állást.

Az ételek között számos országban megtalálható a lencse, a sült malac.

Kiss Róbert Richár az ENSZ által elfogadott 193 ország közült 178-ban járt. 2018-ban pedig Szombathelyen tartott előadást. 

Az akkori írásunk IDE kattintva érhető el >>

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában