Ünnep

2023.12.02. 17:30

Téli mesevilág: grincsek, manók, diótörők Körmenden - fotók

Nem mindennapi látvány fogadja azokat, akik ellátogatnak Oláh Tibor és Köves Andrea Bercsényi utca 8. szám alatt található családi házához Körmenden. A házaspár megnyitotta udvarát a látogatók előtt, ahol igazi téli mesevilág tárul az érdeklődők elé.

Tóth Judit

Forrás: Szendi Péter

Körmendi tündérkert, mini világ - így nevezi saját kertjét Andrea és Tibor, és be kell valljuk, ennél találóbb elnevezést keresve sem lehetett volna találni a különleges udvarnak. Merthogy rendkívüli helyről van szó, az már egyszer biztos: a szépen gondozott kert alacsonyabban van, mint az utcaszint, olyan, akár egy mesékkel, történetekkel teli mélyedés, amely mindig tud újat mutatni: hol az egyik sarokban, hol a másikban fedi fel titkait. A bejárattal szemben tündérajtóba ütközik a szemünk, nem mai darab, meglátszik rajta az idő vasfoga, de talán ezért is szeret bele szinte azonnal mindenki. Hogy az ajtó túloldalán mi van, lehet, hogy örökre titok marad mindenkinek. 

Tiborék rengeteg munkát tettek bele abba, hogy mai arcát mutassa a kert, ami természetesen nem egy csapásra készült el, évek, sőt évtizedek kellettek hozzá. Az már hagyomány, hogy mindig évszaknak megfelelően díszítenek, nemrég pakolták el az őszi dekorációt, hogy helyére téli - főleg karácsonyi - szépségek kerüljenek. 

Megszámolni sem lehet, hány grincs szemlélődik a tágas udvarban, mellettük karácsonyi manóból is van jó pár, sőt rénszarvassal is találkozhatunk. Méreteiben talán a diótörő a legnagyobb, meglehet akár három méter is. A kapuban kettő közülük őrt áll, feszesen, egyenes tekintettel, ahogy a mesében is, mintegy felhívva a figyelmet arra, hogy nem hétköznapi a ház, sőt a lakói sem azok.    

- Igyekszünk mindent újra hasznosítani, ez a hóember például egy régi pad lapjából készült - mutat egy nagyobb, fából készült dekorációs elemet Tibor, majd azt is elárulja: az anyag előkészítése - darabolása, csiszolása, alapozása - többnyire az ő feladata. Andi végzi a finom munkát, a dekorálást, festést, neki van hozzá tehetsége. -Ilyenkor az egész házunk alkotóműhelyé változik, sorra készülnek a karácsonyi és téli dekorációk, amelyek aztán az udvarra kerülnek, a sziklakertekbe, illetve a kerti tavacskák köré - mondja.

A körmendi házaspár mostanáig csak a saját örömére díszítette fel udvarát, de idén úgy döntött: bárki láthatja, bárki megtapasztalhatja, hogy milyen gyönyörű dolgokat lehet készíteni egy darab deszkából, egy kiszuperált bútordarabból vagy egy régi ajtóból egy kis kézügyességgel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában