Tűzveszélyes

2024.01.06. 19:23

A kiszáradt karácsonyfa veszélyeire hívja fel a figyelmet a katasztrófavédelem

A hagyomány szerint vízkeresztkor, azaz ma bontjuk le a fenyőfát, az utóbbi években viszont ez eléggé kitolódott, vannak, akik akár február végéig is gyönyörködnek a karácsony jelképében. Mindenesetre óvatosan tegyük ezt, mert a száraz fa könnyen lángra lobbanhat.

Csabai Bernadett

A vágott fenyőfa gyúlékonysága meleg szobában fokozatosan növekszik, és mindössze húsz másodperc elegendő ahhoz, hogy teljesen lángba boruljon. A gyertyák és csillagszórók használatát kerüljük a fenyőfa közvetlen közelében, mivel egyetlen szikra is súlyos tűzveszélyt okozhat – olvasható a Vas Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság oldalán.

Amennyiben a baj mégis megtörténik, és a fenyőfa kigyullad, azonnal cselekedni kell. Az első lépés az áramtalanítás, az összes elektromos berendezés kihúzása. Ezután ne próbálkozzunk tűzoltással, hacsak nem vagyunk biztosak abban, hogy a saját testi épségünket nem veszélyeztetjük.

Ha kigyulladt a karácsonyfa, alkalmazzunk néhány sürgős óvintézkedést. Borítsuk le a fát egy vagy két szétnyitott pokróccal, hogy elfojtsuk a tüzet, és megakadályozzuk a lángok terjedését a környező bútorokra. Az ablakot ne nyissuk ki, mert a beáramló levegő csak táplálná a tüzet, és növelné a lángok magasságát.

Ha a tűz nagyobb kiterjedésű, azonnal hagyjuk el a lakást, zárjuk be mögöttünk az ajtót, és hívjuk a 112-es segélyhívó számot. Az elsődleges szempont mindig a biztonság legyen, és ne próbálkozzunk olyan intézkedésekkel, amelyek veszélyeztethetik saját életünket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában