Turizni izgalmas és menő

2024.01.18. 07:00

Örömforrás: alámerülni a turis textilparadicsomban - Körmendi turkálóban jártunk - fotók

Manapság a turkálóba járásnak nagy divatja van. Ennek oka egyszerű: egyedi, olcsó és változatos a kínálat a turikban. Míg korábban többnyire a hölgyek szenvedélye volt a „másodkézből” vásárlás, addig mostanra a férfiak sem idegenkednek, egyre többen térnek be a használtruha-üzletekbe.

Tóth Judit

Kártyásné Varga Nóra eladó a szezonhoz illően farsangi hangulatban

Fotó: Szendi Péter

Reggel nyolc óra előtt vagyunk pár perccel, de már gyülekeznek a vásárlók az egyik belvárosi turkáló előtt Körmenden. Ez nem egyedi eset, minden nap így van, hétfőtől szombatig. Az üzletben két eladó, Wind-Molnár Szilvia és Kártyásné Varga Nóra elvégzik az utolsó simításokat, aztán fordul a kulcs, nyílik az ajtó. 

A törzsvásárlók ott kezdik a napot, körülnéznek, általában vesznek is ezt-azt, aztán megbeszélik a napi aktualitásokat. A postára, a pékségbe vagy a henteshez menet, vagy éppenséggel onnan jövet. Ilyenformán a turkáló intézményesült egységnek, majdhogynem közösségi térnek is tekinthető, merthogy találkozó helye a nyugdíjasoknak, a gyermekkel otthon lévő anyukáknak vagy azoknak, akik éppen szabadnapjukat töltik és van idejük alámerülni a fantasztikus textilparadicsomban.  

A vásárlóréteget nem lehet pontosan behatárolni, a tizenéves éppen úgy keres és kutat a kalodákban és a vállfás darabok között, mint a jól szituált, középkorú dolgozó nő. Mert hát mindenkit vonz az egyediség, a márkás holmi, amihez sokszor egy-két gombóc fagylalt áráért hozzá lehet jutni.

Lakiné Friedl Ildikót szólítjuk meg, aki a közeli Nádasdon él. Mint mondja, hetente legalább egyszer benéz a turkálóba, szeret válogatni. Gazdag és állandóan frissülő a kínálat, mindig talál valamit. Magának és az unokáinak szokott vásárolni. 

Reggel mindig nagy a roham a turiban, sokan még munka előtt futnak be egy gyors árukészlet-mustrára. Mások ebédidejüket kurtítják meg egy picivel, hogy szemlézzék az aznapi kínálatot. A többség nem is távozik üres kézzel, mondjuk van is miből válogatni. A ruhák szépen rendszerezve várják a vásárlókat, külön a férfi, külön a női holmik. A vállfás ruha drágább, az ömlesztett a mai árak mellett filléresnek mondható. A táskák és övek külön állványon vannak, csakúgy, mint a függönyök és a cipők. A kínálat mindig szezonális, most még a téli cuccok mennek. Farsang ideje van, rengeteg a jelmez, a paróka és az álarc is. A Valentin-nap közeledtét egy piros színű, szív alakú párna jelzi. Minden "is" van, és mindenre van vevő, hiszen emberek és stílusok különböznek. Kinek ez tetszik, kinek meg az. Egy biztos: a turkáló fontos tényező a mindennapokban. Kellőképpen izgalmas, hiszen ki tudja azt előre, hogy aznap terem-e babér? Általában igen, csak bírja otthon a faltól falig épített gardrób vagy szekrény.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában