Több mint egy szavazás

2024.01.09. 17:29

Az év élőlényei közül néhány a Savaria Múzeum raktárában lakik - Megnéztük a különleges preparátumokat

Egyre népszerűbbek az év élőlényeit megválasztó szavazások, amelyek nem titkolt célja az ismeretterjesztés és a figyelemfelhívás természeti értékeinkre. Az idei nyerteseket Vig Károly, a Savaria Múzeum tudományos igazgatóhelyettese mutatta be lapunknak. Néhány „nyertes” megtalálható az intézmény raktárában - közelről vettük szemügyre és lencsevégre például a már nem is olyan közönséges medvelepkét.

Cseh-Egyed Bernadett

Forrás: Szendi Péter

Több olyan faj van az év élőlényei között, amely korábban jóval elterjedtebb volt Magyarországon, az emberi térhódítás és az élőhelyek megszűnése miatt ritkultak meg - mondja Vig Károly.  Ennek klasszikus példája az év hala. A réti csík valaha tömegesen fordult elő hazánkban - főleg az Alföld mocsaras területein -, a folyószabályozásokkal azonban élőhelyei megszűntek, ritka, védendő faj lett. Különlegessége, hogy légköri oxigénnel is képes lélegezni. Húsa nem különösebb finom, de tipikus böjti étel volt. Vas vármegyében a Rába holtágaiban és a Csörnöc lassú vízfolyásaban találkozhatunk vele. 

Az év hüllője, a kaszpi haragossikló nem él Vasban. Melegkedvelő faj, Magyarországon szigetszerű állományai vannak, a legnagyobb veszélynek a Budai-hegyekben vannak kitéve.   

Az év madarának a kerecsensólyomot választották. Vig Károly emlékeztet: a 80-as években majdnem kipusztult hazánkból, mindössze tizenegynéhány párról tudtak, napjainkban mintegy 150 pár ismert, ez egyben az Európai állomány zöme. Sok helyre próbálják visszatelepíteni, Vasban (még) nem költ. 

Forrás: Szendi Péter

Van egy nyertese is a klímaváltozásnak - teszi hozzá a szakember. Mégpedig az év rovara, a sisakossáska. Híres rejtőzködőképességéről és gyors szaporodási képességéről. Jobbára az Alföld szikes pusztáin, homokgyepjein él, de kimutatták már a Fertő tó mentén is.  

Kevésbé a klímaváltozás, inkább az emberi terjeszkedés számlájára írandó, hogy a közönséges medvelepke már nem közönséges. Életmódja pedig nagyon izgalmas: riasztó színű narancssárga szárnyait kitárva, hangot adva téveszti meg támadóját.   

Holtágak, lassan mozgó folyóágak, állóvizek jellegzetes növénye, a hínártársulások tagja az év vadvirága, a fehér tündérrózsa. A gyönyörű virágot mederkikotrások veszélyeztetik, de a hazai állomány egyelőre biztonságban van. Az Év fájának választott bükk jól ismert faj. - Csapadékos, hűvösebb klímát kívánna. Romlanak az életben maradásának feltételei, de ez nem azt jelenti, hogy el fog tűnni - tudjuk meg Vig Károly tudományos igazgatóhelyettestől.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában