Életmentés

2024.01.11. 11:30

Bármit tenni jobb, mint nem tenni semmit - Horváth Balázs ezeket az elsősegély-tanfolyamokat nem csak szülőknek ajánlja

Minden szülő fél attól, hogy egyszer gyermekét baleset éri. Igyekszünk mindent megtenni a megelőzés érdekében, de gyakran mégis megtörténik a baj. Az elsősegélynyújtásnál a legfontosabb szempont, hogy igyekezzünk megőrizni a nyugalmunkat, még akkor is, ha nagyon nehéz, ugyanis nekünk kell megtenni az első lépéseket a segítségnyújtásban. Ez érvényes minden életkorban és minden balesettípusnál. És lehet tanulni is!

Gáspár Eszter

Forrás: VN/archív

Horváth Balázs mentőtiszt rendszeresen oktat babaelsősegély-tanfolyamokon. Ami nem csak a szülőknek és a szülőségre felkészülő várandós pároknak hasznos, hanem nagyszülők, családtagok, illetve bébiszitterek számára is. Sosem lehet tudni, mikor van szükség a tudásunkra. 

A megtanulása magabiztosságot ad!

Senki sem szeret arra gondolni, hogy gyermeke életveszélybe kerülhet, de az elsősegélynyújtás megtanulása magabiztosságot ad ahhoz, hogy szükség esetén segíteni tudjunk babának, gyereknek ha valamilyen baj éri. – Mi szülők ki sem tudjuk találni, hogy a gyerekek milyen fantasztikus elképzelésekkel tudják magukat veszélybe sodorni. Az előadáson áttekintjük a lehetséges veszélyforrásokat és ezeket különböző életkorokban vizsgáljuk meg. A gyerekeket ért balesetek kapcsán az ember hajlamos pánikba esni, éppen ezért szerencsés, ha előre felkészülünk azokra a helyzetekre, amikbe a gyerek esetleg keveredhet, balesetet szenvedhet – mondta Horváth Balázs mentőtiszt. 

2020612_mwntos_5
Forrás: VN/archív

Mindig a felnőtt felelőssége

Hangsúlyozta azt is: mindig a felnőtt felelőssége, ha egy gyermek balesetet szenved, sajnos a balesetek következményének sok esetben végleges károsodása is lehet. Ha a magyar statisztikai kimutatásokat megnézzük, a bölcsődés korú gyerekek közül a legtöbben otthon szenvednek balesetet. 

Amint járni kezd, kitárul a világ

Amint járni kezd a gyermek, kitágul előtte a világ, kíváncsisága fokozódik és próbálja feltérképezni környezetét, ami számos baleset forrása lehet. Az iskoláskort követően a szabadidő eltöltése során szenvednek legtöbbször balesetet a gyermekek. Tehát megállapíthatjuk, hogy minden szülőnek, pedagógusnak, gyerekkel foglalkozó szakembernek tisztában kell lennie a baleset-megelőzés szabályaival és azzal, hogy ha a baleset bekövetkezett, mit kell tennie annak érdekében, hogy a következményeit kezelje. 

Soha nem szabad pánikba esni

Horváth Balázs a tapasztalatai alapján elmondta: – Bármikor találkozhatunk olyan esettel, amikor újraélesztés válhat szükségessé: lehet játszótéri vagy közúti baleset, vízbefúlás, háztartási baleset, áramütés, félrenyelés. Ha ilyen helyzettel találkozunk, nem szabad megijednünk, pánikba esnünk. A legfontosabb a nyugalom ilyenkor, mert így kisebb a tévedés veszélye, nagyobb eséllyel tudunk hatékonyan segíteni a rászoruló gyermeknek. Gondoljunk arra, hogy bármit tenni jobb, mintha semmit sem tennénk. 

Miért fontos a babaelső- segély-tanfolyam?

A pár órás csecsemő-életmentő tanfolyamok végigvezetik a szülőket azokon a tudnivalókon, amelyek mindenféle vészhelyzetben hasznosak lehetnek. Mit tegyenek, ha a gyereknek kruppos rohama van? Mit kell tenni, ha hirtelen felszökik a gyermek láza, mit jelent a lázgörcs, és hogyan cselekedjünk ilyen esetben? Fulladásnál, görcsrohamnál, különböző fejsérülések esetén, égési sérüléseknél, súlyos allergiás reakcióknál mit tehetünk? Hozzátette végül: a szombathelyi egészségfejlesztési iroda általában havonta tart ingyenes gyermekelsősegélytanfolyamokat, amelyekre folyamatosan lehet jelentkezni.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában