Itt a farsang, áll a bál!

2024.01.24. 07:00

Ilyen a farsangi divat - Vasi jelmezkölcsönzőben jártunk: a méhecskétől a tűzoltóig - fotók

A farsangi jelmeztrendek évente változhatnak, és sok mindentől függhetnek, például az aktuális popkultúrától, filmektől, tévésorozatoktól és más divatirányzatoktól. Most mi a helyzet?

Gáspár Eszter

Felvételünkön Sümegi Károly, Kiss Virág, dr. Sümegi Barbara és Gigler Viktor öltött jelmezt

Fotó: Unger Tamás

Napjainkban már kevés kisfiú akar cowboy, indián vagy kalóz lenni, ahogyan a kislányok körében is egyre kevesebben öltöznek menyasszonynak és egyszerű királylánynak. A bohócjelmeznek is leáldozott. Giglerné Sümegi Brigittát kérdeztük a friss tapasztalatokról. Azt mondja, a legkisebbek olyan szereplőkkel tudnak legjobban azonosulni, akit ismernek a mesékből. A fiúknál a Bing nyuszi, a Mancsőrjárat kutyusai, a dínók – és természetesen a tűzoltó meg a rendőr a legnépszerűbb. A lányoknál a cica, Disney-hercegnők, Elza a jégvarázsból – és a katica, a méhecske, ami nem megy ki a divatból. 

A nagyobbacska fiúk nagyon szeretik a szuperhősöket, katonákat, a videójáték-figurákat is keresik. A legónindzsa és a bűvész is gyakran a porondra kerül. A kisiskolás lányok már főként az olyan jelmezeket keresik, amihez lehet sminkelni, harisnyát venni, kiegészítőket használni. Ilyen a táncoslány, Kleopátra, kalóz – és a legkeresettebbek még mindig a Wednesday- és a Harley Quinn-jelmezek. Nemtől függetlenül berobbantak a Harry Potter-kosztümök, ezt minden korosztály keresi. Giglerné Sümegi Brigitta elmondta azt is: 

– Az idén már szempont a jelmezválasztásnál, hogy hoszszú ujjú, meleg legyen, meg ne fázzanak a gyerekek. Tapasztalata szerint a szülőknek vagy nincs varrótudományuk, fantáziájuk és főleg idejük a kreatív jelmez elkészítésére, vagy bele sem fognak a munkába, mert felmérik, hogy egy méter anyag többe kerül, mint maga a kölcsönzés. Ha csak kelléket vesz valaki és a turkálóban választ ruhát, akkor is meggondolandó a vásárlás. A felnőttek is nagyon szívesen öltenek farsangi jelmezt, általában párban keresik. A retró stílusok, az 1980–90-es évek divatja mindig visszaköszön. 

Tippeket is kaptunk páros jelmezekhez: Rómeó és Júlia, Shakespeare klasszikus szerelmespárja reneszánsz jelmezt kíván. Mario és Luigi a videójátékok világából ismerős testvérpár: válasszunk nekik piros és zöld overallt, fejfedőt. Shrek és Fiona híres animációs páros: zöld ruhában. A sor folytatható. De ne feledjük: az egyediség mindig divatos, bátran hozzunk saját ötleteket, amikor jelmezes farsangra készülünk!

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában