Hétköznapi hősök

2024.01.26. 13:56

Nagy szerencséje volt, hogy felkarolták, így menekült meg a Jáknál elütött egerészölyv

A madarat a kőszegi Chernel-kertbe szállították, ezzel pedig az életét mentették meg.

Vaol.hu

Forrás: Facebook/Szombathelyi Erdészeti Zrt.

Jákról Szentpéterfa felé tartva vette észre kedden késő délután az erdészet egyik munkatársa az út szélén gyanúsan gubbasztó ragadozó madarat. Nem volt kérdés számára: segíteni kell. Jobb híján saját kabátját borította az erős, éles csőrű és karmú egerészölyvre, így tudta egy kartondobozba tenni, és biztonságosan a kőszegi Chernel-kertbe szállítani - kezdte közösségi oldalán a történetet a Szombathelyi Erdészeti Zrt. 

Ottó Erzsébet, a Madárvédelmi Mentőközpont munkatársa arról tájékoztatott, hogy a madarat valószínűleg autó ütötte el, ami ilyenkor elég gyakori, hiszen az egerészölyvek előszeretettel vadásznak az utak mentén a rágcsálókra. Sajnos a bal szárnyvége olyan súlyos, csontvesztéssel is járó sérülést szenvedett, ami miatt már felépülése után sem térhet vissza a természetbe. Ellátták a sebet, és ha megerősödik, akkor a Chernel-kertben a többi mentett egerészölyvvel együtt élheti életét. 

A vágómadarak rendjébe tartozó egerészölyv ma már nem veszélyeztetett faj, gyakori ragadozó térségünkben is. A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület 2012-ben választotta az év madarának.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában