Biztos, hogy jó helyen jár?

2024.01.03. 10:35

Ne dőljön be az áloldalaknak, legyen körültekintő! - Csalókra figyelmeztetnek a vasi rendőrök

Vaol.hu

Forrás: MW-archív

Az internethasználat lehetővé teszi az információk gyors áramlását, valamint a vásárlás vagy akár a banki ügyintézés megkönnyítését. Nem árt azonban résen lenni, mert az online világ számos veszélyt rejt magában.

Előfordul, hogy egy, a böngészőbe beírt, a keresett oldalhoz megtévesztésig hasonló weboldalra navigálnak minket, így pedig könnyedén áldozattá válhatunk, ha nem figyelünk kellőképpen oda.

Ha néhány biztonsági lépést megteszünk, akkor viszont jó eséllyel elkerülhetjük, hogy csalók a pénzüket vagy személyes adatainkat „lehalásszák”.

- Fontos, hogy sose a kereső oldalról nyissuk meg internetbankunk weboldalát, hanem írjuk be annak pontos nevét a fenti címsorba, így elkerülve annak lehetőségét, hogy áloldalra irányítson minket.

- Amennyire tudjuk, tegyük biztonságossá számítógépünket! Telepítsünk rá megfelelő vírusirtókat, tűzfalat, és frissítsük rendszeresen az alkalmazásainkat!

- Minden számítógépes alkalmazásunkhoz, illetve telefonos applikációhoz használjunk erős, egyedi jelszavakat! Jelszava erősségét ezen a linken le is ellenőrizheti.  

- Különösen a banki alkalmazásokhoz, illetve az e-mail fiókjainkoz használjunk két vagy többfaktoros azonosítást!

- Lehetőség szerint nyílt wifi hálózatra ne kapcsolódjunk fel!

A rendőrség a Mátrix Projekt keretében kiemelt figyelmet fordít az online csalások felderítésére. Az internetes csalások megelőzéséről további hasznos információkat, aktualitásokat, tanácsokat a KiberPajzs oldalán talál.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában