Halk szavú lírát közvetít

2024.01.24. 08:30

Sodics Lászlóról nevezték el a Körmendi Kölcsey Ferenc Gimnázium galériáját - tárlat nyílt a képeiből

Soós István igazgatósága idején, 2003- ban nyílt meg a Körmendi Kölcsey Ferenc Gimnázium galériája. A kiállítótér most kapott nevet, az intézmény nyugdíjas rajztanáráról, Sodics Lászlóról nevezték el. A 84 éves festőművész, tanár jelen volt az ünnepségen, ahol ki is állított lírai hangvételű képeiből.

Tóth Judit

Kitették a falra a táblát: Sodics László Galéria

Fotó: Szendi Péter

A tárlatot Torjay Valter festőművész, művészettörténész nyitotta meg, aki maga is tanított a Körmendi Kölcsey Ferenc Gimnáziumban az 1980as évek végén és az 1990-es évek elején. Ilyenformán a gimnáziumba ő is hazatért, ugyanúgy, mint Sodics László, a nagybetűs rajztanár, az érzékeny festőművész. 

– Úgy látom, hogy a Vas vármegyei művészeti életben Sodics László teljesen külön áll. Sajátos lelki alkatú és egyedi alkotó, akinek a legszimpatikusabb tulajdonsága talán az, hogy távol tartja magát attól a jellegzetes stílustól, ami a 20. és 21. századra jellemző. Nem tolja feljebb a hangerőt, nem ordít, hogy jobban hallják, hogy jobban lássák. Laci bácsi kerüli a művészetben a csimboras ­ szót, a nagy fortissimókat, „az üstdob püfölést”, helyette nagyon szép és halk szavú lírát közvetít, ami rendkívül hiteles és őszinte – mondta a megnyitón Torjay Valter, majd arra is felhívta a figyelmet: Sodics László ösztönösen vagy tudatosan megérezte, hogy az igazi művésznek legfőbb sajátossága az, hogy belülről építkezik, nem kívülről. 

Kívülről lehet tanulni – Laci bácsi is ezt tette, hiszen többször merített kedvenceitől, az impresszionistáktól, különösen a nagy francia mestertől, Monet-től. – A kiállított képek nem operálnak különleges hatásokkal, mert az alkotó visszafogott. Ha festészetét valakihez kötni lehetne, akkor talán Mészáros József festőművész lenne az, főleg rajzait és egyes festményeit tekintve – hangzott el a megnyitón, amelynek végén szót kapott maga a művész is. 

Laci bácsi nem tudott kön ­ nyek nélkül beszélni. Remek tanítványait, Simon Istvánt, Jámbori Tamást, Köbli Csabát szólította meg, majd a felejthetetlen barátra, Szendi Ferencre emlékezett, aki – amint fogalmazott – a fiában, Szendi Péterben él tovább. A megnyitó végén bejelentették, hogy az iskola kiállítótere ezentúl a Sodics László Galéria nevet viseli. Az erről szóló táblát – amelyet Zsigmond Tamás készített – a jelenlegi igazgató, Laczó Tamás és a korábbi vezető, Soós István helyezték el a galéria falán.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában