Pozitív visszajelzések

2024.02.08. 11:00

A béremelés ismét vonzóvá teheti az oktatói pályát - Rettegi Attila szerint így könnyebben tartják meg a szakembergárdát

A Vas Vármegyei Szakképzési Centrum főigazgatója, Rettegi Attila rendkívül pozitív visszajelzésekről számolt be: véleménye szerint a béremelés kifejezetten vonzóvá teheti az oktatói pályát még a versenyszférában dolgozó szakemberek számára is.

Horváth Zoltán Szabolcs

Forrás: Shutterstock

– Mint köztudott, az oktatásban átlag 32,2 százalékos béremelést hajtott végre a kormányzat. A szakképzés lényegében már jó pár éve külön ágazatot képvisel, más jogszabályi környezetben dolgozunk, mint a köznevelés. Ez a béremelés viszont a nálunk dolgozó oktatókra is vonatkozik. Úgy tűnik, hogy a Vas Vármegyei Szakképzési Centrumban ez a bizonyos átlag még meg is haladja a 32,2 százalékot – mondta el érdeklődésünkre Rettegi Attila. A Vas Vármegyei Szakképzési Centrum főigazgatója úgy folytatta: – A mi területünkön már két esztendeje működik egy 10 szemponton alapuló oktatói teljesítményértékelési rendszer. Ez már a tavalyi kisebb mértékű béremelésnél is szerepet kapott, és most is a differenciálás alapját a tavalyi értékelés jelenti. Fontos szempont az is, hogy az alacsonyabb jövedelemmel rendelkezők felzárkóztatása is megvalósuljon – fogalmazott Rettegi Attila. Elmondása szerint a szakképzésben eddig is magasabbak voltak a bérek, mint a köznevelésben, már tavaly is minimum bruttó 400 ezer forintot keresett egy pályakezdő, frissen felvett oktató. Most ez az összeg 581 ezer forintra emelkedett. 

 

A centrumhoz tartozó 460 oktató közül azonban csupán ketten kapják majd ezt a bért, mivel az összes többi főállású oktató ennél több pénzt „vihet majd haza.” A legmagasabb oktatói bér pedig 874 ezer forint lett január 1-jétől. – Január 1-jétől még bevezettek egy úgynevezett esélyteremtési bérelemet is, ami további plusz bérkiegészítést jelenthet azoknak a kollégáknak, akik az átlagosnál nehezebb pedagógiai feladatot látnak el; például nagyobb arányban foglalkoznak hátrányos helyzetű vagy sajátos nevelési igényű tanulókkal. Ennek szempontrendszere még kidolgozás alatt áll. Emeltünk az osztályfőnöki, a munkaközösség-vezetői pótlékon is – ismertette Rettegi Attila. A főigazgató úgy gondolja: a kormány által végrehajtott 32,2 százalékos béremelés azt is eredményezheti, hogy könnyebb lesz jól felkészült, új munkatársakat találniuk, akár a versenyszférából is sikerülhet átcsábítani magasan kvalifikált szakembereket az oktatás területére. Illetve így könnyebb lesz megtartani a jelenlegi oktatói gárdát is. – Oktatóink részéről az első visszajelzések egyértelműen kedvezőek. Minden jel szerint ez még csak az út kezdete, amit a következő években további béremelések követnek majd. De örüljünk most annak, ami már realizálódott, és február első napjaiban a kollégák számláján már meg is jelent! – zárta gondolatsorát Rettegi Attila.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában