Büszkék az itt élőkre

2024.02.08. 19:58

A szlovén kultúra napja: 3965 nefelejccsel tisztelegtek Szentgotthárdon - fotók

Február 8-a Szlovéniában a kultúra ünnepe, egyben hivatalos állami ünnepnap is. A Rába-vidéki nemzetiségi közösség a Szlovén Kulturális és Információs Központban tartott ünnepséget. A műsorban kék nefelejcs szimbolizálta a nemzetiségi közösség tagjait.

Tóth Judit

A Rába-vidéki szlovén nemzetiség most is kitett magáért, színvonalas műsort adtak

Fotó: Szendi Péter

A szlovén kultúra napján – február 8-án – nemcsak az anyaországban, hanem világszerte mindenhol – így Magyarországon is – az 1849-ben e napon elhunyt kiváló költőre, a szlovén irodalom első európai színvonalú alkotójának is tekintett France Prešerenre emlékeznek a szlovén anyanyelvet, kultúrát és identitást őrző közösségek. 

A Szlovén Kulturális és Információs Központ konferenciatermében tartott ünnepségen előbb a magyar, majd a szlovén himnusz csendült fel. A szentgotthárdi általános iskolák, a Szent Gotthárd Gimnázium, valamint a III. Béla Szakképző Iskola szlovénul tanuló diákjai és a Magyarországi Szlovének Szövetsége felnőtt kulturális csoportjai színvonalas műsorral készültek, A kék nefelejcs című produkció forgatókönyvét Valentina Novak vezető nemzetiségi szaktanácsadó állította össze. 

Robert Kojc, Határon Túli Szlovének Hivatala képviseletében kiemelte: az oktatás ügye minden nemzet életében elsődleges, hiszen fontos, hogy a fiatalabb generáció tovább vigye a nyelvet és vele együtt a kultúrát is. Tircsi Richárd, a Miniszterelnökség Egyházi és Nemzetiségi Kapcsolatokért Felelős Államtitkárság Nemzetiségi Főosztályának vezetője így fogalmazott: France Prešeren, a szlovén himnusz szerzője a hazaszeretet és a béke jelképe is, akinek emlékét kiemelten őrzik a Rába-vidéken. Az osztályvezető arra is kitért, hogy szlovének már a magyarok előtt is éltek a Kárpát-medencében. 

– A több évszázados örökséget a magyar kormány is támogatja, idén eddig 220 millió forint támogatás érkezett a Rába-vidékre a Miniszterelnökségtől. A szlovén nemzetiség – bár lélekszámában az egyik legkisebb – mégis élettel teli és aktív közösség, amelynek tagjai közül egyre többen merik vállalni a kettős identitást. Ezt az elmúlt év népszámlálási adatai is alátámasztják. A szlovén közösség ugyanis egyharmadával gyarapodott a 2011-es adatokhoz képest, 2022-ben 3965 ember vallotta magát szlovénnek. Dr. Darjo Felda szlovén nevelésügyi és oktatási miniszter arról beszélt, hogy a gyönyörű Rába-vidéken gazdag a kulturális örökség. 

– A térségben élő nemzetiségi közösség elkötelezett abban, hogy az örökséget megtartsa és továbbadja. A szlovén nyelv tanulása az identitás megőrzése szempontjából nélkülözhetetlen. A mai műsor szimbóluma a kék nefelejcs volt, mégpedig 3965 kék nefelejcs. Minden egyes virág egy-egy Rába-vidéki szlovént szimbolizált, akikre a közösség kivétel nélkül büszke – tette hozzá végül.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában