Testületi ülés

2024.02.02. 11:34

Elfogadták Szentgotthárd idei költségvetését - A fő bevételi forrást most is az iparűzési adó jelenti

Az idei első képviselő-testületi ülésen kiemelt téma volt a költségvetés tárgyalása Szentgotthárdon.

Tóth Judit

Az első napirendi pont a város idei költségvetésének tervezete volt, amelynek elfogadását hosszas egyeztetések, tárgyalások előzték meg. A fő bevételi forrást továbbra is az iparűzési adóbevétel jelenti, ez a költségvetés 38 százalékát teszi ki. Az önkormányzatot, szolgáltatásokat és intézményeket érintő normatív állami támogatások mértéke nőtt a tavalyihoz képest, a költségvetés 21 százalékát fedezi. További forrást jelentenek az egyéb adóbevételek, a működési- és ingatlan értékesítésből származó bevételek, illetve a pályázati támogatások. A tervezett bevétel mindösszesen 4.752 millió forint.

A kiadási oldalra továbbra is hatással van az infláció, a garantált minimálbér emelése, a köznevelési ágazatot érintő bérváltozás, a fürdő hitele és működtetése, a szolidaritási adó és az energiaárak emelkedése. Az intézmények fenntartására idén 1.468 millió forintot költ a város, ennek 70 százalékát állami támogatásokból finanszírozza majd. A pályázati fejlesztések mellett beruházásokra, felújításokra 424 millió forintot szánnak. A tavalyihoz képest 12 millió forintra emelték a versenysport-támogatási keretet. A látványsportágak TAO önrész támogatásaira, illetve a városi sportlétesítmények üzemeltetésével kapcsolatos kiadásokra 100 millió forint felett költ majd a település, az új kosárlabdapálya kialakításához pedig további 14 millió forintot különítettek el.

 A sporthoz hasonlóan a kultúrára is többet fordítanak idén, megemelték a Pannon Kapu Kulturális Egyesület támogatását: a rezsiköltségek önkormányzati átvállalásán túl 36 millió forint működési támogatást és 34 millió forint rendezvénykeretet biztosít az egyesületnek a város. Megemelték a városi kitüntetések mellé járó összegeket is, illetve az újszülöttek részére nyújtott babautalványokra is magasabb összeget, 30 ezer forintot adnak mostantól.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában