Ingatlanvásárlás

2024.02.21. 14:00

Ha használt ingatlant venne: fontos szempontok és tanácsok Gáspár Péter építészmérnöktől

Megéri-e belevágni egy idősebb Kádár-kocka vagy polgári lakás felújításába, és mire kell különösen odafigyelni? Gáspár Péter építészmérnökkel járjuk körül a témát.

Gáspár Eszter

Gáspár Péter felhívja a figyelmet: nézzük meg, vizesedik-e a fal!

Fotó: UngerTamás

A használt ingatlan vásárlása egy nagyon jó irány lehet, viszont nagyon oda kell figyelni az ingatlan állapotára. A legnagyobb ellenség a vizesedés. Hiszen nagyon költséges ezt a problémát megoldani, néha még lehetetlen is. Az ilyen vizesedő épületektől óva intek mindenkit. Érdemes egy szakemberrel átnézetni az ingatlant, hogy ne merüljenek fel nem várt költségek. Amennyiben találnak egy olyan ingatlant, amelyben a térosztás, a szobák mennyisége megfelelő, akár egy festés után költözhető a ház, érdemes megfontolni. Itt magasabb árral kell kalkulálni, és sok kompromisszumot kell meghozni, de sok ősz hajszáltól óvjuk meg magunkat. 

Egy felújítás, építkezés nem kis feladat és stressz 

Ezeknél az ingatlanoknál is különösen fontos, hogy alaposan nézze át szakember, hogy ne merüljenek fel később problémák. Itt milliók folyhatnak ki a kezünkből. Az ingatlanvásárlás során figyelembe kell venni a laikus szem számára rejtett, de fontos problémákat is, például a Kádár-kocka esetében. Gyakran ezekben a házakban fafödémet találunk, és a koszorú sem mindig garantált. A vásárlás előtt érdemes szakemberrel megvizsgáltatni az épületet. 

Fontos kérdések: volt-e beázás? Nem rohadtak-e el a tetőfák? Ezek a problémák komoly, beláthatatlan költségeket jelenthetnek, és minden váratlan beavatkozás milliókba kerülhet. 

Az 1970-es években épült házak általában már biztonságosabb szerkezetűek. Egy ilyen épület esetében a vizesedés kevésbé van jelen. Fontos figyelembe venni, hogy az árba bele kell kalkulálni az új villanyszerelést, a fűtésrendszer kiépítését, az ablakok cseréjét és az épület hőszigetelését. 

Kádár-kocka

Egy 1978-ban épült Kádár-kockát úgy kell kezelni, mint egy telket közművekkel és szerkezetkész épülettel. Ritka az azonnal költözhető állapot, általában felújításra szorul. Tekintsük példaként, hogyha egy telket vásárolunk 15 millió forintért, és egy 100 négyzetméteres ház építésének költségei nagyságrendileg 80 millió forintra rúgnak, akkor összesen 95 millió forintba kerülne egy új otthon létrehozása. Ellentétként, ha egy 100 négyzetméteres Kádár-kockát vásárolunk 30 millió forintért, ahol a telek értéke 15 millió forint, az épületet egy szerkezetkész alapnak tekinthetjük, ez 15 millió forint. 

Ha időt és pénzt fektetünk az ingatlan felújításába, kikérjük a szakemberek tanácsát, és készítünk egy ütemezési tervezetet, végeredményben olcsóbban kijöhetünk, mint egy új építésű ház esetében. Az 1980-as évek elején jelentek meg az első hőszigetelési szabványok. Fontos megjegyezni, hogy az ekkor épült téglaházaknak bár van hőszigetelése, de az már elavult. 

Kikerülhetetlen a korszerűsítés

Az energiaköltségek emelkedésével kikerülhetetlen a korszerű fűtési rendszerek kiépítése és a megfelelő hőszigetelés kialakítása. Egy átgondolt döntéshez érdemes figyelembe venni az építkezés és a használt ingatlan vásárlásának költségeit és előnyeit. Sok esetben megéri a használt ingatlan vásárlása, hiszen az építkezéshez képest kevesebb időt és energiát igényel, valamint gyakran költséghatékonyabb lehet, különösen, ha jól mérjük fel a ház állapotát, és fontossági sorrendben haladunk a felújítással, ha netán az egész ház felújítása nem fér bele egyszerre a költségvetésünkbe. Például hiába szigeteli le valaki a házat, ha nem nyúl a tetőhöz, és menet közben derül ki, hogy az beázik, akkor nagy kár keletkezik.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában