Elsősegély a TikTokon

2024.02.19. 18:27

Itt az Életmentő tudás következő része: mi az a nyomókötés, hogyan alkalmazzuk? - videó

Gáspár Eszter

Forrás: MW-archív

Összefogtunk szombathelyi mentődolgozókkal és rövid oktatóvideókkal segítjük olvasóinkat és TikTok követőinket, hogy ne essenek kétségbe, ha baj van. A videókat szombatonként osztjuk meg a Vaol.hu TikTok csatornáján, amelyek majd a vaol.hu-n is láthatóak. Természetesen olvasóink sem maradnak elsősegély tippek nélkül. A legutóbb közzétett videónkban két elismert vasi mentőtiszt azt mutatja be hogyan alkalmazzuk a nyomókötést.

Mi az a nyomókötés?

A nyomókötést vérzés esetén alkalmazzuk. Fontos szerepe van abban, hogy megakadályozzuk a vérvesztést és további sérüléseket előzzünk meg.

Sérült ellátása: A sérültet nyugalomba helyezzük, a sérült testrészt szív fölé emeljük. 

Nyomókötés felhelyezése: A seb fölé egy steril lapot helyezünk, ezt követően a nyomópólyát teszünk közvetlenül a steril lapra, majd egy másik pólyával körkörös mozdulatokkal rögzíteni fogjuk a seb fölötti részt. Ügyeljünk arra, hogy lehetőleg ne mozduljanak el a seb fölötti pólyák. Amikor már jól rögzült, akkor a nyomókötésnél egy csavaró x-elő mozdulattal folytatjuk a kötözést, így a sebre gyakorolt nyomást még hatékonyabbá tudjuk tenni. Miután felhelyeztük a nyomókötést újra manuális nyomást fogunk gyakorolni a seb fölé és lehetőleg egy segítő által az alsó végtagokat is megemeljük.

Ne feledjük!

  • Mindig ügyeljünk saját testi épségünkre, használjunk gumikesztyűt!
  • Soha ne lógassuk a sérült testrészt, mert ez fokozza a vérzést!
  • Az átvérzett kötést soha ne cseréljük le, mindig arra helyezzünk újabb kötést!
  • Folyamatosan kommunikáljunk a sérülttel, nyugtassuk meg, figyeljük a sokk jeleit!

Kapcsolódó:

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában