Hagyományos tél

2024.02.04. 16:53

Megmozdult a falu apraja-nagyja, farsangi fánkot is ettek és kiszebábot égettek Egyházashetyén - fotók

Télűző farsangi jelmezest futást rendeztek kiszebáb-égetéssel szombaton Egyházashetyén. A célba érők kovászos fánkot is kaptak, amit pénteken sütöttek nagy erőkkel az asszonyok az Agrárlogisztikai Központban.

Merklin Tímea

Fotó: VN

A kicsike kemenesaljai faluban hatvannégyen vállalkoztak a futásra, a jelmezesek között volt béka, bohóc, lepke, katica, varázsló, orvos és FBI ügynök is. A bemelegítő tornát az alpolgármester asszony, Zolnainé Nábrádi Györgyi tartotta az „Egy kicsi mozgás mindenkinek kell” zenéjére, a starthoz Zolnai Attila polgármester fújta meg a dudát. Lehetett jönni biciklivel, rolleren, kinek kedve volt, megtehette a távot akár talicskával, a kicsik pedig babakocsiban – így a legfiatalabb résztvevő egy 3 hónapos kislány volt. Futott a pap is a kutyájával: Majlát Tihamér akcióhősnek öltözött. Majthényi László, a Vas Vármegyei Közgyűlés elnöke is végigsétálta a távot Berzsenyi utcától (itt van a költő szülőháza) a faluban tett kis kör után a Berzsenyi utcáig.

A célban oklevél és érem várta a befutókat, majd kiszebábot égettek.  Az emberek cédulákra írva feltűzhették a bábra mindazt a rosszat, amitől meg akartak szabadulni, majd a kiszebábot elégették. A szertartás hagyományosan a telet, a hideget, a rontást űzi el; a tűz tisztító, gonoszűző szerepben van ilyenkor.

A délelőttöt lakoma zárta: a forralt bor, forró tea mellé fánkot is kaptak a résztvevők. De nem akármilyen fánkot! A szervezők megmozgatták a Vas vármegye szerte népszerű workshopokat tartó, sőt már Győr-Moson-Soporonba is átjáró Csepregi Kovászolók Táraságát, amelynek két jeles tagja – Tájmelné Tóth Mária és Lackovics Endréné Jutka –  jött el Egyházashetyére tegnap délután kovászos fánkot sütni nagy tételben a helyi asszonyokkal. Órákon át dagasztottak, sütöttek: 268 darab fánk készült gyorsított, hibrid technológiával, ami azt jelenti, hogy pici élesztő, pici kovász is került a tésztába. (A teljesen kovászos fánkra ráment volna egy teljes nap.)

Beni Judit közművelődési munkatárs hívott minket, hogy segítsünk, és mutassunk gyorsító trükköt a levegős, finom kovászos fánkhoz, mivel szűkös az idő – mondta Tájmelné Tóth Mária, aki a nagyanyjától tanult fánkot sütni még anno a Győr-Moson-Sopron vármegyei Kónyban.  A szokásos receptet alkalmazta: 270-300 gramm langyos tejben felfuttatunk egy evőkanál cukrot, beletesszük a 170 gramm madre kovászt, 2-3 evőkanál rumot, 3 tojás sárgáját, 60 gramm langyos vajat, 480 gramm lisztet, és 80 gramm vaníliás cukor is kerül még bele pluszban, csipet sóval.

Mindezt összedagasztották, háromnegyed órán át kelesztették. Kiszaggatták, vártak 15-20 percet, utána forró olajban kisütötték. A szalagos mivolt úgy alakult ki, hogy az első öt percben fedő alatt sült a fánk. Nagyanyáink titkait nem lehet elégszer újramondani, már csak azért is, mert enni mindenki szereti az édes kis puffancsokat, de az elkészítése sok munkával jár. Egyházashetyén a közel háromszáz kovászos fánk néhány perc alatt eltűnt.

 

Szervezők voltak: a helyi önkormányzat, az Őszikék Nyugdíjas Klub, az Egyházashetyei Önkéntes Tűzoltó és Polgárőr Egyesület, és a helyi Közösségi tér. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában