Témahét

2024.02.05. 17:32

Mindannyian testvérek - Afrika témahét kezdődött Körmenden, Kongónak szerveznek adománygyűjtést - fotók

Mindannyian testvérek címmel Afrika témahét kezdődött, amelynek nyitórendezvényét a Boldog Batthyány László Katolikus Általános Iskolában tartották. A Szombathelyi Egyházmegye koordinálásával Kongónak szerveznek adománygyűjtést, hogy az afrikai gyerekek tanulását támogassák. A cél egy iskola és egy óvoda felújítása, valamint motorok vásárlása a tartományi fővárosban, Kabindában.

Tóth Judit

Forrás: Szendi Péter

Kiskós Kitti, az intézmény igazgatója bevezetőjében hangsúlyozta: hatalmas megtiszteltetés, hogy 2024-ben az Afrika témahét megnyitójának helyszíne a Boldog Batthyány László Katolikus Általános Iskola, amelynek fenntartója 2021 szeptembere óta a Szombathelyi Egyházmegye. Az iskola diákjai műsorral készültek az alkalomra: a kórus Németh Zsuzsanna vezetésével énekelt, majd hat afrikai gyerek életét mutatták be a tanulók, a felkészülést Sára nővér segítette. 

Dr. Székely János megyéspüspök elsőként azokat az intézményeket emelte is, amelyek a legtöbb segítséget nyújtották ez idáig. A főpásztor a győri Krúdy Gyula Turisztikai és Vendéglátóipari Technikumot, a kőszegi Árpád-házi Szent Margit Általános Iskola, Gimnázium és Kollégiumot, a szombathelyi Boldog Brenner János Nevelési Központot említette, egyúttal köszönetet mondott a körmendi katolikus iskolának is, amely idén a házigazda szerepét vállalta magára az Afrika témahéten. 

-Életünk végén a teremtő Isten azt fogja kérdezni tőlünk: éheztem és adtál-e ennem vagy csakis magadnak éltél? Akkor vagyunk méltók a testvér, az ember névre, ha segítünk és adunk. Az emberiség 40 százaléka koldusszegénységben él, napi 2 dollárnál kevesebb jövedelemből kell valahogyan túlélnie. Különösen igaz ez Afrikára, ahol a legnagyobb a szegénység. A Földünkön hat másodpercenként éhen hal egy ember - ismertette a szomorú tényeket a megyéspüspök, majd arra felhívta a figyelmet: az ember nem arra született, hogy saját magának gyűjtögessen, felhalmozzon, hanem arra, hogy szeressen és adjon. 

Az Afrika hét célja is a segítségnyújtás, ezúttal Kongónak szerveznek gyűjtést, amely területét tekintve a második, lakosságszámában pedig a harmadik legnagyobb ország Afrikában. Kongóban erős a hit, a lakosság 94 százaléka keresztény, a gyerekek 60 százalékát katolikus iskolákban tanítják. A Mindannyian testvérek program célja a kongói - azon belül a kabindai - iskolák és óvodák támogatása.

A kongói Mawasala Mbela Fabien verbita szerzetes, pap, misszionárius jelenleg a körömi plébánián szolgál káplánként. Mint mondta, hazájában nehéz körülmények között élnek a családok, nem mindenki járhat iskolába. Ha valaki mégis tanulhat, az rengeteg áldozattal jár. TJ

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában