Tájékoztató

2024.02.01. 12:04

Télzáró túrák, kvízest és könyvbemutató - Sajtóreggeli a civilek napján - fotók

Február 1. a civilek napja. Csütörtökön a bőséges reggeli előtt hat szervezet ismertette februári-márciusi programjait a Kőszegi u. 9-ben, a Vas Vármegyei Civil Közösségi Szolgáltató Központ civil sajtóreggelijén.

Tóth Katalin

Civil sajtóreggeli

Fotó: Unger Tamás

A H+ Média és Kulturális Egyesület aktuális programjairól Simon Ádám elnök beszélt. Öt éve, 2019 februárjában rendezték a Berzsenyi Dániel Könyvtárban a szombathelyi kulturális csúcstalálkozót a kulturális intézmények vezetőinek részvételével. A kerekasztal-beszélgetést újra megszervezik a Vasi TIT-tel közösen március 1-jén, pénteken. A városi után vármegyei résszel jelentkeznek a TIT székházában.

Külön szólt a Civil zsurnaliszta képzésről, amelyet a Nyugati Régió Kommunikációs Egyesület valósít meg régiós szinten. Február 22-én Körmenden és március 21-én Sárváron Lovass Tibor és Simon Ádám a civil újságírásnak egy új vetületét mutatják be: hogyan lehet a mesterséges intelligenciát beépíteni a szervezetek működésébe.  A díjmentes képzésre szükséges a regisztráció.

A „Kilences” és a Civil Iroda tervezett programjairól Sohajda Zsuzsanna, a Pannon Helyi Termék Nonprofit Kft. programszervezője számolt be. Az „Adj helyet a helyinek” jelmondat jegyében február 14-én, szerdán 14 és 18 óra között Valentin-napi kézműves délutánt szerveznek, ahová gyermekes családokat és felnőtteket is várnak. Február 15. Torkos csütörtökön ételfogyasztási akciót kínálnak, 17 órától Németh Katalinnak lesz könyvbemutatója: a Falumesék sorozat Rozi és Petya történetét mutatja be. A kötetben jáki mesék és versek kaptak helyet, az illusztrációkat jáki gyermekek készítették. Február 16-án a H+ Média és Kulturális Egyesülettel közös versfesztiválra várnak – Devecsery László és Tóthárpád Ferenc lesz a vendég. Február 22-én, csütörtökön 17 órától újabb kiállítás nyílik Lengyel Balázs fotós, videós, médiaszakember (színpad)fotóiból. Február 3-án és 17-én a germán gyógyászattal kapcsolatban lesz Benkő Ildikónak és Varga Beatrixnak előadása a kávézóban. Február 9-én Tárczy Orsolya tart élményfestést, 10-én makramé workshop lesz náluk – a civil irodával karöltve szervezik.

Katona Péter, a Sakura Egyesület elnöke a február 24-i XXIV. Sakura Karate Kupa programját ismertette. A hagyományos, rangos versenyt több vármegye sportolóinak részvételével, különböző versenyszámokban rendezik a Szombathelyi Vívóakadémián.

Télzáró túrákat is szervez egyesületük az Őrségben március 2-án. A Magyarlak 12, 22 és 42 kilométeres túrák a helyi művelődési háztól indulnak (Kossuth Lajos utca 123.) Az előnevezőknek garantált az oklevél és a kitűző, a helyszínen nevezőknek a kitűzőt és az oklevelet a következő Sakura túrán adják át. Az idén elindították a Vas megyei Gyalogkakukk Kupa mozgalmat – arany, ezüst és bronz minősítést lehet szerezni.

Szekér Hanna a Herényi Kulturális és Sportegyesület ügyvezető titkára a Herényiek Háza programkínálatát mutatta be. Február 16-án 17 órakor rendezik a Herényi Kvízestet. A részvételhez előzetes regisztrációt kérnek. A belépés ingyenes, 3-6 fős csapatokat és egyéni jelentkezőket is várnak. A játékmester Lombos Györgyné Lujza. Az idén 175 éves a tavaszi hadjáratra egész napos rendezvénnyel emlékeznek február 10-én.

A XI. Falusi összeRÖFFenés elnevezésű programjukra hívja az érdeklődőket a Káldi Napraforgók Egyesülete február 3-án, szombaton. A látvány-disznóvágáson már hajnalban kezdődik a menet. Akkor vágja a hentes a disznókat, majd pörzsölés, feldolgozás, hurka- és kolbásztöltés következik. Bárki kiveheti a részét a feladatokból, de lehet csak nézelődni is, a délutáni órákban pedig a finomságokból csemegézni.

Február 22-23-án rendezik a X. Civil Véradást – erről Gorza Norbert beszélt. A Vas Vármegyei Civil Közösségi Szolgáltató Központ az Országos Vérellátó Szolgálattal és a Vöröskereszt illetékes szervezetével együttműködve 10. alkalommal szervez Civil Véradó napokat a Területi Vérellátó Épületében. Várják a civil, baráti, munkahelyi közösségeket.

A civilek napjához kapcsolódva Civil életképek Vas vármegyében címmel fotópályázatot hirdetett a Vas Vármegyei Civil Közösségi Szolgáltató Központ. Arra kérték a szervezetek képviselőit, hogy 2023-ban készült életképeket küldjenek. Százhat fotó érkezett a felhívásra – ezeket levetítették a sajtóreggelin. Csütörtök délután online kampány kezdődik közösségi oldalukon – a legtöbb „like”-ot gyűjtő szervezet ajándékcsomagot kap.


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában