Régi népszokás

2024.02.14. 13:09

Temették a farsangot Vaskeresztesen – Zenés tojásszedés, jelmezes falujárás a háromnapos farsang részeként

Régi népszokást, a farsangtemetést elevenítették fel a Vaskeresztesi Hagyományőrzők. S máig él a farsangi tojásszedés hagyománya a faluban: fonott kosárba gyűjtötték a tojásokat, és majd a nagyböjtben fogyasztják el.

Tóth Katalin

Forrás: VN/Vaskeresztesi Hagyományőrzők

A vaskeresztesi hagyományok a Vas Vármegyei Értéktár részét képezik. Régen három napig tartott a farsang: ezek jelentették Hamvazószerda előtt, vasárnaptól keddig az ünnep fénypontját. Ilyenkor senki sem dolgozott Vaskeresztesen, jelképesen az ekét a falra akasztották. A felnőttek, fiatalok ünnepibe öltöztek, este bálba mentek, és mindhárom nap hajnalig tartó mulatságot rendeztek.

Kedden csak 23 óráig tartott a bál, utána mindenki hazatért. Éjfélkor aztán megszólaltak a harangok és misére mentek a helyiek. Tilos volt a három napban kenyeret sütni, nehogy a rokonságban meghaljon valaki, tilos volt babot főzni, nehogy kelésesek legyenek. A varrás is tiltva volt, mert akkor a tyúkok sem tojtak volna. Időjárásjóslata is volt a három napnak: úgy tartották, amilyen az időjárás farsang vasárnapon, olyan lesz a tavasz, amilyen a farsang hétfő, olyan lesz a nyár és amilyen a farsang keddje, olyan idő várható ősszel. 

Forrás: VN/Vaskeresztesi Hagyományőrzők

A közmondás szerint, ha a farsangi fánkot a napon eszik, akkor a húsvéti tojást a szobában fogyasztják, tudtuk meg Hatosné Németh Valériától, a Vaskeresztesi Német Nemzetiségi Önkormányzat elnökétől, akinek gyűjtőmunkája eredményeként sikerült egy újabb helyi néphagyományt életre kelteni. 

– A farsangtemetés a tél és a gonosz szellemek elűzését, eltemetését és a tavaszvárást célozza. A vaskeresztesi népszokás ősbemutatóját február elején Szombathelyen, a sváb bálban láthatta a közönség, múlt szombaton pedig Vaskeresztesen is a hagyományőrzőkkel. A főszerepeket a fiúk játszották, a pap mellett a kántor piros köpenyt öltött, mint régen. A hangulatos zenét a Bajor Bőrnadrágos Banda szolgáltatta. Farsang másnapján, vasárnap a helyi Önkéntes Tűzoltó Egyesület, a fiatalok vállalkoztak a jelmezes-zenés tojásszedésre, falujárásra, amelyen a háziak megtáncoltatása sem maradt el. Délután az óvodások öltöztek jelmezbe – táncos összejövetelük szintén hagyomány. Farsang végén eltemettük a vidámságot, éjfélkor elhallgatott a zene, a böjt időszaka kezdődik a Hamvazószerdával.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában