Toborzókörút

2024.02.07. 16:18

Toborzópont Szombathelyen: a gyerekeket és a fiatalokat is érdekelte a harci jármű - fotók

Szombathelyt is érintette szerdán a Magyar Honvédség országos toborzókörútja, melynek keretében a tatai páncélosdandár vitéz Barankay József 1. Önjáró Tüzérosztály személyi állományát szeretnék feltölteni. PzH 2000 önjáró löveg is látható volt a szombathelyi toborzóponton.

Horváth Zoltán Szabolcs

Forrás: Szendi Péter

– A megújuló Magyar Honvédség megújuló tüzérségébe keresünk vállalkozó szellemű fiatalokat. Lényegében két-három kitelepülő stáb járja az ország különböző településeit a toborzókörút során – tájékoztatott Lele Gergő hadnagy, szakaszparancsnok a Haladás Sportkomplexumnál kialakított toborzóponton. – Ide, Szombathelyre egy PzH 2000 önjáró löveget hoztunk el. Úgy tapasztaljuk, hogy meglepően nagy az érdeklődés a katonáság és a haditechnika iránt is. Sokaknak egy ilyen találkozás adja meg az utolsó „löketet” ahhoz, hogy jelentkezzenek a sorainkba. Érdekes, hogy nem csak a magas fizetés – a PzH 2000 kezelőszemélyzete bruttó 737 ezer forintos illetménnyel kezdheti meg katonai pályáját Tatán –, hanem a kalandos élet iránti vágy vezérli a legtöbb jelentkezőt – fogalmazott Lele Gergő.

Érdeklődő fiatalok a szombathelyi toborzóponton.
Forrás: Szendi Péter

Milyen feltételeknek kell megfelelni a jelentkezésnél?

A Magyar Honvédség 18. életévét betöltött, büntetlen előéletű, minimum nyolc általános iskolai végzetséggel rendelkező magyar állampolgárok jelentkezését várja. A bevonulás időpontja február 12-13., így nincs túlságosan sok idő a gondolkodásra. Két Szombathelyen dolgozó fiatal már itt helyben megkapta azt a bizonyos utolsó „löketet” és  be is adta a jelentkezését – tudtuk meg.

Fontos a haza és a társak védelme is

– Kazincbarcikán születtem, de most a vasi vármegyeszékhelyen dolgozom a vendéglátóiparban. Az interneten láttam több olyan anyagot, ami a hadseregről szólt. Édesapám kitüntetett katona volt. Sajnos nem olyan régen elhunyt. Az ő emlékének adózva is szeretném ezt a hivatást választani. Egy elfogadó közösséget várok, csapatjátékosnak vallom magam – mondta kérdésünke a 23 esztendős Hamar Martin János. Munkatársa, a Budapesten született 22 éves Vad Lajos is a világhálón böngészve kapott kedvet a katonasághoz. Számára a rendkívül fejlett haditechnika jelenti a legnagyobb vonzerőt, emellett pedig a haza és a társai védelmét is kiemelten fontosnak tartja.

A haditechnikai eszközökre nagyon sok gyermek is kíváncsi volt tegnap. Az óvodások szervezett keretek között jöttek megcsodálni a fegyvereket, persze leginkább a tankokra hasonlító önjáró löveg érdekelte őket, miként a közeli középiskolákból érkező fiatalokat is.

A Bolyaiban végzős Szalai Lőrincet is nagyon izgatja a katonai pálya, de ő inkább tisztnek készül, így valószínűleg a Nemzeti Közszolgálati Egyetemre adja be a jelentkezését.  

Az ideiglenes toborzópontra kilátogatott Vámos Zoltán főispán, a Vas Vármegyei Területi Védelmi Bizottság elnöke is. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában