Voksolásra készülünk

2024.02.14. 19:44

Választás 2024: Vasi jegyzőknek tartottak szakmai értekezletet szerdán a vármegyeházán

A vasi települések jegyzői, aljegyzői számára tartottak szakmai értekezletet szerdán a vármegyeháza dísztermében. A találkozó középpontjában a közelgő önkormányzati választások álltak.

Polgár Patrícia

Zsolnai Gabriella, a Magyar Államkincstár elnökhelyettese tartott előadást

Fotó: © Cseh Gábor

Vámos Zoltán főispán köszöntőjében aláhúzta: a tanácskozás célja, hogy a Vas Vármegyei Kormányhivatal segítse a helyi önkormányzatokat a hivatali kihívásokban gazdag évre való felkészülésben. A tanácskozáson az Állami Számvevőszék aktuális feladatköréről és a közelgő választásokhoz kapcsolódó feladatokról is hallhattak a jegyzők, utóbbiról Zsolnai Gabriella, a Magyar Államkincstár hálózatirányításért felelős elnökhelyettese és Keringer Zsolt, a Vas Vármegyei Kormányhivatal Informatikai Főosztályának vezetője tájékoztatta őket.
 Dr. Dukai Miklós, a Közigazgatási és Területfejlesztési Minisztérium önkormányzati államtitkára. Elsőként elmondta: tavaly december 31-éig az önkormányzati államtitkárság a belügyminisztériumhoz tartozott, azóta a Közigazgatási és Területfejlesztési Minisztérium irányítása alatt működik tovább. Kiemelte: 2022 nyarán történt meg az az alaptörvénymódosítás, ami szerint az önkormányzati és európai parlamenti választásokat egy napon tartsák meg, így került át őszről nyárra a helyi önkormányzati választás. Hozzátette: mivel az európai parlamenti választásokat június 7–9. között tartják meg, Magyarországon pedig hagyományosan vasárnap választunk, így valószínűsíthetően a választás június 9-én lesz. A választás napjának kitűzése a mindenkori köztársasági elnök feladata. 
– A 2019-ben megválasztott polgármesterek és önkormányzati képviselők szeptember 30-ig hivatalban maradnak, az újonnan megválasztottak október 1-jén lépnek hivatalba. Jogi értelemben nem lesz átmeneti időszak, így átmeneti szabályok sem – szögezte le. Hozzátette: a választásokkor betöltetlen polgármesteri pozíciókat azonban a frissen megválasztott új polgármester azonnal, a választási eredmény jogerőre emelkedésével betölti. Végül kitért a köztisztviselői bérek kérdésére is. Hangsúlyozta, tisztában vannak a problémákkal, és mint fogalmazott, egy komplett anyagon dolgoznak a minisztériumban, amelyet reményeik szerint dr. Navracsics Tibor közigazgatási és területfejlesztési miniszter az országgyűlés elé visz majd. 
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában