Természet

2024.02.14. 11:38

Vége a télnek? Virágzik a kora tavasszal nyíló farkasboroszlán a vasi erdőkben

A farkasboroszlán csaknem egész Európában honos, Vas vármegyében csak az Őrségben, a Vendvidéken, és a Kőszegi-hegységben él.

Vaol.hu

Forrás: Szombathelyi Erdészet

Illatos, halvány rózsaszín virágaival táplálja a korán éledező pillangókat, később a méheket, amelyek a beporzásában fontos szerepet játszanak. A farkasboroszlán elnevezése nem a négylábú ragadozóra utal, hanem arra, hogy súlyosan mérgező az egész növény, de főként a júliusban beérő piros bogyója. Egyes madarakra nem hat a méreg, például a rigófélék szívesen eszik a termését, így segítik a terjedését.  

A Szombathelyi Erdészet közösségi oldalán azt írja: a farkasboroszlán csaknem egész Európában honos, Vas vármegyében csak az Őrségben, a Vendvidéken, és a Kőszegi-hegységben él. Kifejezetten a bükkerdőhöz kötődik, annak aljnövénye. Nem véletlen, hogy szirmait már februárban nyitja. Igyekeznie kell, hiszen lombzáródás után már nem kapna elég fényt a virágzáshoz.  

A farkasboroszlán (Daphne mezereum) Magyarországon védett, természetvédelmi értéke 10.000 forint. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában