Közeledik a szerelem ünnepe

2024.02.13. 07:00

Virágtól az eljegyzési gyűrűig: üzletekben érdeklődtünk a vasiak Valentin-napi szokásai felől

Február 14-e Szent Bálint, avagy Valentin napja, a szerelmesek ünnepe, amikor az emberek világszerte virággal, apró ajándékkal lepik meg kedvesüket, szeretteiket.

Gáspár Eszter

Felvételünkön Kocsi Nagy Noémi – és a kínálat

Fotó: © Cseh Gábor

A Bálint-nap pontos eredete a homályba vész, a pogány természetkultusz, a római életszeretet, a népszokások és a keresztény hit hagyománya egyaránt nyomot hagyott rajta. A korai társadalmakban a termékenység ünnepe szorosan kötődött a természeti jelenségekhez. A szombathelyiek ünneplési szokásait kutatva először egy kertészetben jártunk, ahol már minden az ünnepre hangolódik. Szív alakú díszekkel és romantikus hangulattal készülnek az ünnepre. Kocsis-Nagy Noémi növényértékesítő szerint a virágok mindig nagy örömet szereznek az ünnepi alkalmakkor. 

– Az évek során azt tapasztaljuk, hogy a Valentin-nap inkább az élmények ajándékozásáról szól a helyiek körében, esetleg kiegészítve egy kis bonbonnal. Nem feltétlenül a hagyományos piros színű virágokat keresik, inkább a divatosabb, pasztell árnyalatokra voksolnak. A szív díszítést nagyon kedvelik a vásárlók. A kertészetben inkább az idősebb korosztály vásárol virágot a szerelmének. Bár a Valentin-nap nem jelent kiugró virágforgalmat, a primula, a rózsa és a korallvirág továbbra is népszerű. 

© Cseh Gábor
Bulakaj Alexander üzletvezető: főleg a húszas-harmincas korosztály vásárol ilyenkor ékszert
Fotó: © Cseh Gábor

A szombathelyi ajándékboltokban már hetekkel a Valentin-nap előtt láthatóan elkezdtek nézelődni a hölgyek, míg a férfiak inkább az utolsó pillanatban eszmélnek fel a vásárlásra. A belvárosban található ékszerüzletekben már beindult a nagyüzem: a legkelendőbbek a szív motívumot ábrázoló arany, fehérarany ékszerek, amelyekből többnyire a férfiak válogatnak. Hasonlóan az előző évekhez, sokan a Valentin-napra időzítik a lánykérést, ilyenkor jegyzik el kedvesüket. Az eljegyzési gyűrűk esetében a legfontosabb szempont a tapasztalatok szerint, hogy gyémánttal legyen díszítve, amelynek „ragyogása az igaz szerelem tüzére emlékeztet”. 

– A Valentin-nap és környéke a szerelem és az elköteleződés időszaka is lehet, és a szerelmesek körében az ékszerek és az ajándékok kiválasztása rendkívül fontos. Általában a 25-30 éves korosztály az, amely szívesen vásárol ékszert a kedvesének – mondja Bulakaj Alexander üzletvezető. 

Néhány fiatalt is faggattunk. Romantikus séta, természetjárás, összebújós filmnézés volt a legtöbbjük ünnepi repertoárján. De találtunk olyan párt is, amelyik már előre gondolt a Valentin-napra, és közös programmal ajándékozták meg egymást – így mindketten egyformán kaptak ajándékot. Nem kell túlgondolni a dolgokat, de néhány apró meglepetés nagy örömet okozhat a Valentin-napon. Lehet az egy váratlan szerelmes üzenet, egy virág, vagy egy kis kedvenc édesség. Az ilyen apró figyelmességek sokat jelenthetnek és megerősíthetik a kapcsolatokat.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában