Recept is van!

2024.03.17. 10:51

A siker záloga a csapategység - fasírtos buci és csülkös kenyér a kemencéből

Két érmet is nyert a 9. Lukácsházi Pincés-kemencés Böllérfesztiválon Bucsu és Narda közös együttese. Kemencés étel kategóriában az első helyen végeztek, míg az összeredmény alapján harmadikként zártak.

Horváth Zoltán Szabolcs

Viszked István, Czeglédiné Benczek Anita csapatvezető, Gál Sándor polgármester

Fotó: © Cseh Gábor

Hosszú évek óta remek kapcsolatot ápol két egymás közelében fekvő vasi település, Lukácsháza és Bucsu. Így pedig teljesen érthető, hogy utóbbiak eleget tettek a meghívásnak, és egy 25 fős csapattal vettek részt a kilencedik alkalommal megrendezett Pincés-kemencés Böllérfesztiválon.

- Örültünk Virág János polgármester úr invitálásának és azonnal igent is mondtunk rá. Számunkra ez remek alkalom volt a közösségépítésre, valamint a szórakozásra is. Korábban már egy másik helyszínen nyertünk palacsintasütésben és igazi sportemberekként most is a győzelem volt a cél. A sikerünk záloga a csapategységben rejlett, mindenki egyformán kivette a részét a munkából – fogalmazott Gál Sándor, Bucsu polgármestere.

A csapatvezetői pozíciót azonban nem a település első embere, hanem Czeglédiné Benczek Anita töltötte be, aki lényegében összeverbuválta a Bucsu és Narda színeiben induló együttest. Fontos szempont volt, hogy minden egyes munkafázisnak meglegyen a felelőse. Így akadt aki az ételeket készítette, míg más egész nap fát vágott, avagy mosogatott. Valamennyien megpróbáltak a saját területükön maradandót alkotni. Persze csak úgy, hogy a jókedvnek ez ne menjen a rovására.

Az első helyet jelentő kemencés étel „gazdája” pedig egy olyan fiatalember volt, aki annak idején dísznövénykertésznek tanult, ám később pék lett belőle. Cseppet sem mellesleg pedig „mestere” a finom falatoknak.
 

© Cseh Gábor
Fotó: © Cseh Gábor

- Hiába végeztem kertészként, édesanyámat gyakran meglátogattam a pékségben, ahol dolgozott. Aztán idővel ott ragadtam és ma már hét éve ez jelenti a foglalkozásomat. Folyamatosan tanultam meg a különböző munkafázisokat. Sokszor kérdezik tőlem, hogy mi a jó kenyér titka? Nos, az alapanyagokon, a liszten és kovászon rengeteg múlik, de a megfelelő sütési hőfokra is nagyon oda kell figyelni. Valamint a péknek szeretnie kell azt, amit csinál, különben a fene megette az egészet – mondta Viszked István.

Végül pedig következzenek a receptek. A fasírtos buci elkészítését Czeglédiné Benczek Anita ismertette:

Az alap lapockából darált hús volt, amit borssal, majorannával, sóval és pici pirospaprikával fűszereztünk. Tettünk hozzá áztatott zsemlét, kockára darabolt csemegeuborkát és egy kis vargányaport. Belekerült a tojás is, majd gombócokat gyúrtunk belőle, amire olajsütőben egy kis kérget képeztünk, hogy ne essenek szét. Ezt tettük bele a kenyérmasszába és bucikat formáztunk belőlük, amiket kemencében sütöttünk készre. Olyan 40-60 perc sütés kellett hozzá, de ez természetesen a kemencétől is függött.

A csülkös kenyérről pedig Viszked István mesélt:

- Előre bepácolt csülökkel dolgoztunk. Összeaprítottuk, majd becsomagoltuk a kovászos kenyértésztába, aztán 40-45 percig kelesztettük. A kemencében pedig jó 1,5 órán át sütöttük készre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában