Helyi közélet

2024.03.09. 15:15

A szombathelyi börtön főorvosa, dr. Schubert Miklós 30 éve húzott egyenruhát

A Szombathelyi Országos Büntetés-végrehajtási Intézet főorvosaként dr. Schubert Miklós bv. alezredes kétezer ember egészségéről gondoskodik, több mint húszfős csapat munkáját irányítja - derül ki a bv-intézet honlapján megosztott írásból.

Vaol.hu

Dr. Schubert Miklós bv. alezredes, a szombathelyi börtön főorvosa

Fotó: VN/Szombathelyi Országos BVI

Dr. Schubert Miklós háziorvosként kezdte a pályáját Sopronban, majd a veszprémi Jutasi laktanyában sororvos őrmesterként kezdte meg a kötelező sorkatonai szolgálatot - ezt is megtudtuk a Szombathelyi Országos Büntetés-végrehajtási Intézet honlapján közzétett cikkből.   Úgy folytatják: "Az ott töltött tíz hónap elég volt ahhoz, hogy megbarátkozzon az egyenruhával, így 1994 februárjában a Szombathelyi Határőr Igazgatóságon elhelyezkedve már főhadnagyként folytatta az orvosi munkát, és egészen az igazgatóság 2007. decemberi megszűnéséig ott teljesített szolgálatot".

Dr. Schubert Miklós bv. alezredesnek a szombathelyi börtönben majdnem kétezer fős praxisa van
Fotó: VN/Szombathelyi Országos BVI

A fogvatartottra betegként tekint 

"Akkor két út állt előtte: vagy a rendőrségnél folytatja, vagy 'átigazol' a 2008 tavaszán nyíló új büntetés-végrehajtási intézetbe. Utóbbit választotta, és mint mondja, nem bánta meg. Az ország legnagyobb és legmodernebb börtönének egészségügyi ellátását megszervezni izgalmas szakmai kihívás volt számára. És bár a határőr igazgatóságon annak idején működő hatszáz fős idegenrendészeti részlegen is akadt dolga bőven a törvénnyel összeütközésbe kerülő emberekkel, az elítéltekkel történő foglalkozás merőben újszerű feladat volt számára. A börtönorvosok esetében megkerülhetetlen kérdésre a főorvos azonnal megadja a választ: amikor egy fogvatartott belép a rendelőjébe, akkor elsősorban emberként, betegként tekint rá, és nem firtatja, milyen bűncselekményt követett el" - írják a cikkben.

Több, mint 1400 fogvatartott tartozik a praxisába 

"Dr. Schubert Miklós bv. alezredesnek ma a szombathelyi börtönben majdnem kétezer fős praxisa van: a több mint 1400 fogvatartott mellett a személyi állomány tagjai is hozzá, illetve kollégáihoz fordulhatnak egészségügyi panaszaikkal, kéréseikkel. A főorvos különösen büszke a több mint húsz szakemberből álló osztályára, mint mondja, az évek során igazi csapattá csiszolódtak. Ennek – és persze a büntetés-végrehajtási szervezet, illetve a parancsnok által kialakított és következetesen betartatott protokollnak – köszönhető az is, hogy a Covid-járványt az intézet fogvatartotti és személyi állománya komolyabb megbetegedések nélkül átvészelte" - olvasható a szombathelyi bv-intézet honlapján. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában