Eredményhirdetés

2024.03.23. 20:30

Az óvörös borok szépen megmutatták magukat – 61 tétel mérettetett meg a kőszegi borversenyen - fotók

Harmadik alkalommal szervezett helyi borversenyt a Kőszegi Borászok Egyesülete. Hatvanegy minta érkezett, az óvörös borok szépen megmutatták magukat – hangzott el a szombati eredményhirdetésen a Festetics-palotában.

Tóth Katalin

Forrás: Unger Tamás

A kőszegi borkultúrát és a város jó hírét is továbbviszik, emellett azt célozza a megmérettetés, hogy kategóriánként feljebb és feljebb kerüljön a borok minősége. A létra nulladik lépcsőfoka ez, amikor a termelők szakmai zsűri elé vihették az általuk készített borokat, innen mehetnek tovább a vármegyei és a nemzetközi borversenyre – ezzel köszöntötte a gazdákat Kampits László elnök. Mint mondta, megfelelő szakmai hátteret állítottak a borok véleményezésére. A lebonyolításban megköszönte Böröcz Tamás, a Kőszeg és Környéke, Vaskeresztes és Környéke Hegyközség elnöke segítségét. Évjáratos fehér/rosé kategóriában, illetve óborban fehér és vörös kategóriában versenyeztek a nedűk. Tizenkét ítész vizsgálta függetlenül az egyedi azonosítóval ellátott borokat.

A bizottságok elnökeinek véleményét Kampits foglalta össze: a nagyon jó ó vörösborok mellett az idei/friss vörösborok még érdemben nem mutatkoztak meg, éppen ezért több aranyérmes lett az óborok közül. Tizenegy arany minősítést osztottak ki, harminc tétel ezüstöt kapott, 19 bronzot, ezenkívül egy oklevelet osztottak ki. Mint mondta, nem feltétlenül azok kerültek előnyös helyzetbe, akik nagy gazdaságban, nagyon színvonalas technológiával rendelkeznek, hanem akik szívüket-lelküket beleteszik a borkészítésbe. A fejlődésre jó példa: az egyik gazda, aki tavaly bronz minősítést kapott, az idén aranyat vihetett haza.

Básthy Béla polgármester köszöntötte a borászokat, bortermelőket és borkedvelőket. Előbbiek hozzáértését, elkötelezettségét méltatta.

Az idén a fehér borok közül az abszolút győztes az Alasz pince 2023-as olaszrizlingje lett, a rosé kategóriában a Kampits Családi pince 2023-as zweigelt roséja nyert; a 2023-as vörös borok közül a Mándli borház Syrah bora lett a kategóriagyőztes ezüst minősítéssel. Az óborok közül a Szőlőtermelők és Borértékesítők Szövetkezete 2021-es Syrah bora vitte a pálmát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában