Szentmise

2024.03.24. 15:29

Barkát szenteltek Virágvasárnapon a szombathelyi Székesegyházban - fotók

Barkaszentelést tartottak a virágvasárnapi püspöki szentmisén a szombathelyi Székesegyházban, ahol Dr. Székely János a zarándokgyerekeket is köszöntötte.

Merklin Tímea

Forrás: Szendi Péter

A szentmisén részt vett az a több mint nyolcvan fiatal, aki Jáktól Güssingig a szentek nyomában járt: Boldog Brenner János, Boldog Batthyány-Strattmann László nyomában. 

A zarándokgyerekeket dr. székely János megyés püspök külön köszöntötte a szentmisén
Fotó: Szendi Péter

– Nagy öröm, hogy vannak ma is olyan fiatalok, akik bátran vállalják a gyalogos zarándokút sok-sok fáradalmát, és örömmel, énekelve, imádkozva mennek. Nagy öröm, hogy vannak fiatalok, akik az igazi, hiteles értékeket, az igazi boldogságot keresik, amit nem a vagyonban, az élvezetben, a hatalomban találhat meg az ember, hanem a szeretetben – mondta dr. Székely János. Hozzátéve: ezen a reggelen a fiatal zarándokok különleges módon jelenítik meg a jeruzsálemi gyerekeket, akik lelkesen, pálmaágakat lengetve fogadták és köszöntötték Krisztust. 

A virágvasárnap ennek az ünnepe (a nagyhét kezdete) – Jézus ezen a napon vonult be Jeruzsálembe a kereszthalála előtti vasárnapon. 

- A nagyböjt eleje óta szívünket bűnbánattal és jócselekedetekkel már előkésztettük. Az egész egyházzal együtt előre átéljük Urunk húsvéti misztériumát. Lépjünk mi is az Úr nyomába, társaiként a kereszthordozásban, hogy feltámadásának és örök életének is részesei lehessünk – mondta a barkák előtt állva a megyés püspök, majd megszentelte azokat.

Dr. Székely János megyés püspök megszentelte a barkát a Virágvasárnap reggeli szentmisén
Fotó: Szendi Péter

A szentmisén arról beszélt, hogy Jézus szenvedéstörténete, a Passió az evangélium legfájdalmasabb, de egyben a legmegrendítőbb mondatai vannak benne. 

- Ez volt a legelső történet, amit összegyűjtöttek, ez volt a legfontosabb: ahogy Jézus odaadta az életét. A Passióban Isten szíve tárul fel. Mindent odaadott – értem és érted. Amikor hallgatjuk a Passió drámai mondatait, próbáljuk érezni a végtelen, határtalan isteni szeretet áradását, amely az élet nagy kincse, forrása. A Passió szereplői elgondolkodtatnak, önvizsgálatra késztetnek – mondta dr. Székely János, és felhívta a figyelmet:

- Ne legyünk olyanok, mint Júdás, akinek a szavai szeretetlenek és hamisak voltak. Ne legyünk olyanok a vének, főpapok és írástudók, akiket elvakított a gyűlölet. Ne legyünk olyanok, mint Pilátus, aki közönyös volt, nem védte meg az ártatlant. Ne legyünk olyanok, mint a katonák, akik végrehajtják a szívtelen, kegyetlen parancsot. 

A megyés püspök arra intett: – Legyünk olyanok, mint Simon, aki odaadja a vállát, aki hordozza mások terhét. Legyünk olyanok, mint Veronika, aki könnyeket töröl. Legyünk olyanok, mint a jobb lator, aki őszintén megbánja, beismeri a bűnét, és irgalmat kér. Legyünk olyanok, mint a százados, aki megrendülten kimondja: ez valóban Isten fia volt. Legyünk olyanok, mint Mária, mint a Szűzanya, aki együtt szenvedett a fiával, a megváltás nagy titkával. 

A szentmisén gyerekek is felolvastak kéréseket, az egyik ez volt: „Keresztedből fakadjon béke és egyetértés minden nép számára!”

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában