Egész éjszaka virrasztottak

2024.03.20. 15:48

Több száz gyertya égett: így küzdöttek a fagy ellen a táplánszentkereszti gyümölcsösben - fotók

Több száz gyertya égett szerdára virradó éjszaka Enyingi Lászlóék családi gazdaságában. A táplánszentkereszti kajsziültetvényt eddig sikerült megvédeni a fagytól, de a kritikus időszaknak még nincs vége. A háttérben folyó munka kimerítő, izgalmas, és nem utolsó sorban költséges és rizikós pillanataiba kaptunk bepillantást.

Cseh-Egyed Bernadett

Forrás: VN

Üde zöld virágbibével a kezében fogad Enyingi László szerda reggel a táplánszentkereszti gyümölcsösben. Egész éjjel virrasztott a család többi tagjával együtt, de fáradságnak a jelét sem mutatja. Izgalmas percek ezek: –napfeltelte után kell néhány óra míg kiderül, miként dolgoztunk. Ezt most megúsztuk, ha elfagyott volna, barna lenne – mondja. 

fagy
Néhány hete arról szóltak a hírek, hogy az idén már várható fagy
Forrás: Cseh Gábor

A rózsaszín virágba borult ültetvény gyönyörű látványt nyújt, az elmúlt órák küzdelmeiről csak a vashordók árulkodnak. Enyingi László beavat a részletekbe: a gyertyának valót maguk készítik, a hagyományos viaszt felolvasztva a négyszögbe hajtott kartonpapír közé öntik. Ma már készen is árulnak ilyet, de úgy jóval többe kerül. A kisebb hordók 8-10 órát égnek 80 centiméteres lángon, csak ilyenből több százra van szükség. Az ültetvény szélét szorosan körberakják: a meleg légfüggönyt képez, és nem szökik be (olyan gyorsan) a hideg. Mindig ezeket gyújtják meg először – most kedden 23 órakor jött el ez a pillanat. Sokat segít a jégháló is, de mindezek ellenére szerda hajnalban (4 óra tájékán) tovább csökkent a hőmérséklet: a sorok közötti gyertyák egy részét is meggyújtották. Így sikerült a kinti –5 fokot –0,3 fokig megemelni. A szakember rámutat: - 2 foknál már tíz, -4 fok alatt pedig mintegy százszázalékos a fagykár. Körülbelül két hét múlva a virág ledobja a csészeleveleit is, a növény érzékenysége ezután tovább nő.  

Az ültetvény négy pontján figyeli az időjárásállomás az aktuális hőmérsékletet. 

 

– Néhány hete arról szóltak a hírek, hogy az idén már várható fagy, olcsó lesz a barack. Szerencsére nem hittünk ezeknek a jóslatoknak és mindennel előkészültünk. Az ország több pontján már most oda lett az idei termés - jegyzi meg Enyingi László.

 

Majd hozzáteszi: tavaly 15 olyan éjszaka volt, amikor hosszabb-rövidebb időre el kellett gyújtaniuk a gyertyákat. Most sem számít könnyebb szezonra. A nappalok részben most a kiürült hordók visszatöltésével telnek. Ha éjszaka megszólal a riasztó, mindenki rögtön tudja, hogy hol a helye, mi a feladata. 

A szokatlanul enyhe február és az átlagosnál melegebb március eleje miatt legalább három héttel előrébb jár a természet. A korai fajták szinte már lehullajtották szirmaikat, a közép-és későbbi érésű fajták a virágzás teljében vannak. A fák már túl vannak a lemosó permetezésen és a monília ellen is megkapták a szükséges növényvédelmet. A fagyveszély elhárulta után hónapokig virágritkítás következik – így lesz nem csak zamatos, de kellően méretes is kajszi.  

 


 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában