Gyász

2024.03.04. 20:21

Gyertyafény a gyásznapon - Az 1945. március negyedikei bombázásra emlékezett a város - fotók

Koszorúkkal, gyertyákkal emlékezett a város hétfőn este a 79 évvel ezelőtti tragikus bombázásra.

Horváth Zoltán Szabolcs

Forrás: Cseh Gábor

Fotó: © Cseh Gábor

A ferences templom mellett, az Assisi Szent Ferenc Kollégium előtt felcsendült a Himnusz, aztán rövid ünnepi műsorral folytatódott a megemlékezés. Ezután ökumenikus szertartás következett a három történelmi egyház – a katolikus, a református, valamint az evangélikus – képviselőinek közreműködésével. A szertartás üzenete szerint azok emlékeznek, akik élnek, és azok élnek, akikre emlékeznek. A kollégium falán lévő dombormű megkoszorúzása, valamint a gyertyagyújtás után az emlékezők átvonultak a Berzsenyi térre, az ELTE D épülete elé, ahol dr. Nemény András polgármester mondott beszédet, felidézve azt a napot, amikor „Szombathely több pontja is porban és vérben úszott, a város pedig fájdalomtól nyögött”. 

Kiemelte: véleménye szerint a vasi vármegyeszékhely azért élte túl ezt a tragédiát, mert a közösség ereje begyógyította a keletkezett súlyos sebeket. Ezután a különböző társadalmi szervezetek képviselői elhelyezték koszorúikat az épület falán található emléktábla előtt. Mécsesek lobbantak a bombázás áldozatainak tiszteletére. A megemlékezés a hagyományokhoz híven a Sarlós Boldogasszony-székesegyház északi falánál ért véget, ott, ahol az épületet bombacsapás érte. Ezen a helyszínen dr. Székely János szombathelyi megyés püspök emelkedett szólásra: a háború embertelenségéről beszélt, amit egy olyan rákos daganathoz hasonlított, amely végigkísérte az emberiség történetét. Ezt követően ima következett a békéért, majd pedig a Sarlós Boldogasszony-székesegyháznál is koszorúzással zárultak a gyásznap történései.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában