Dobogó-erdő mellett

2024.03.04. 13:00

János bácsi horvátnádaljai udvarán több ezer tőzike virágzik - fotók

A Dobogó-erdő a horvátnádaljai városrész büszkesége, a tavasz közeledtével tízmillió tőzike borítja a területet. Rengetegen túráznak, kirándulnak ilyenkor az Őrségi Nemzeti Park által felügyelt erdőbe, azt kevesen tudják, hogy a település másik felén, a Kodály Zoltán utcában, Németh János bácsi udvarán is több ezer tőzike virágzik.

Tóth Judit

Borús időben látogattuk meg Németh János horvátnádaljai otthonában. A háza előtti csodás tőzike-paplan azonban egy csapásra jó kedvre derített bennünket, éppen csúcsvirágzásban volt a tavasz egyik ismert hírnöke.  

János
Németh János udvarán fél évszázada honosak a tőzikék
Fotó: Szendi Péter

- Legalább negyven, de lehet, hogy ötven éve is van annak, hogy udvarunkba került a tőzike, ami az évtizedek alatt szépen elszaporodott - mondta Németh János.

 Apám nagyon szerette a virágokat, ő telepítette hajdan a ház elé a tőzikéket a rózsabokrok helyére. Akkoriban ezt nem tiltották, megengedett volt, nem járt büntetés érte - mondta a 83. évében járó horvátnádaljai férfi, akinek kertjében a tőzike mellett gyönyörűen virágzik a sárga "sípoló" virág és már bimbós a nárcisz is.

Megtudtuk azt is, hogy János bácsi tősgyökeres horvátnádaljai, hatgyermekes családba született és két fia van. Huszonöt évig volt buszsofőr, több, mint egymillió kilométert vezetett le balesetmentesen, a haja szála sem görbült senkinek, aki vele utazott. - Erre különösen büszke, ahogy a tőzikés udvarára is, amiről ezidáig leginkább csak a helyiek tudtak. Az már csak ráadás, hogy János bácsi régi Vas Népe-előfizető, hogy pontosan hány éve, azt már meg sem lehet számolni.

Kapcsolódó:

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában