Megfogta a terpentin illata

2024.03.14. 20:08

Kempe István festő alkotásaiból nyílt kiállítás Körmenden

Kempe István festő alkotásaiból nyílt kiállítás Körmenden, a Városi Kiállítóteremben. A képeket Pálóczi Zsuzsanna ajánlotta a közönség figyelmébe, gitáron Wágner Dávid játszott.

Tóth Judit

Fotó: Szendi Péter

A alkotó az ország túlsó felén, Borsod-Abaúj-Zemplén vármegye "fővárosában", Miskolcon született, ott töltötte fiatalabb éveit, és ott végezte iskoláit is. Már egészen fiatalon, általános iskolás korában megismerkedett a művészettel, egy - a városban - elismert művésztanárnő tanította a rajzolás alapjaira. Az olajfestés is korán felkeltette érdeklődését,  a nála nyolc évvel idősebb nővére hatására. Ezzel kapcsoltban Kempe István így fogalmazott: a terpentin illata hatalmába kerítette. Mivel másik szenvedélye az olvasás lett, minden festészettel kapcsolatos, festőkről szóló könyvet elolvasott. Nagy hatással volt rá Leonardo de Vinci, Munkácsy Mihály, az impresszionisták, majd később Vincent Van Gogh művészete. 

Fotó: Szendi Péter

-Az élet úgy hozta, hogy Kempe István hivatása teljesen más lett, de a festészettel, rajzolással nem hagyott fel. Sokszor készített ajándékba portrét, tájképet, de - ahogy az alkotó mondja - ezek inkább csak a szinten tartásról szóltak. A fordulat 2011-ben történt a festő életében, amikor szülővárosából, Miskolcról Balatongyörökre költözött - mondta Pálóczi Zsuzsanna a megnyitón, majd hozzátette: a téma adott volt, a Balaton és környezete csodái egyből megihlették a festőt, de több portrét, filmes életképet, csendéletet, tájképet is készített az évek során. 

Kempe István - gyakorlásképpen - szeret nagy mesterek nyomában kalandozni, mindig igyekszik beleélni magát helyzetükbe, a technikába és a korba, amelyben éltek.    

A balatongyöröki festő több pályázaton szerepelt sikerrel, egyik díjazott alkotása a Covid idején készült, címe: másfél méter.

A képek között nagyméretű festett tejeskannák is láthatók a kiállításban, ezek Forrás Sándor szombathelyi vállalkozó tulajdonai. A kannákat Kempe István festette ki, az egyiken a tulajdonos édesanyja látható, aki tejesboltban dolgozott.

A kiállítás április 28-ig látogatható. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában