Tavasz

2024.03.05. 20:00

Klasszikus ízekkel robbant be a fagyi-szezon

Az elmúlt hetek kedvező időjárásának köszönhetően már február utolsó napjaiban elindult a fagyi-szezon. Egyelőre a legtöbb helyen szűkített kínálattal dolgoznak, és a klasszikus ízeket részesítik előnyben.

Tóth Judit

Forrás: Cseh Gábor

Fotó: © Cseh Gábor

A cukrászdákban általában március 15-e környékén veszik fel a fagylaltot a kínálatba, legalábbis ez volt a jellemző az utóbbi években. De ahogy kisüt a nap, és eléri a hőmérő higanyszála a 10-12 Celsius fokot, már keresik - sőt egyenesen követelik - a fagyit a édesszájú vásárlók. Ez idén így volt: rekordmeleg volt februárban, így szinte törvényszerűnek mondható, hogy a fagyi-szezonnak is előbb kellett indulnia. Körmenden, az egyik nagy múltú cukrászdába néztünk be, kilencféle fagyi volt a pultban, a túrórudit leszámítva klasszikus ízek. 

klasszikus ízek
Klasszikus ízekkel robbant be a fagyi-szezon 
Forrás: MW/archív

A klasszikus ízek mellett próbálkoztunk különlegességekkel is

- 1990. augusztusi elsején nyitottuk meg családi cukrászdánkat, az első recepteket Ausztriából kaptuk. A nyitáskor egy osztrák cukrászt hívtunk bemutatót tartani. Eleinte apukám - vagy ahogy mindenki ismerte, Zoli bácsi - főzte a fagyit, mindig éjjelente. Sajnos, ő már 18 éve meghalt, de az örökséget visszük tovább. A klasszikus ízek mellett próbálkoztunk különlegességekkel is, de az alap a kezdetektől ugyanaz: puncsnak, vaníliának, csokoládénak, karamellnek, epernek és citromnak mindig kell lennie a pultban. 

20240305_fagyikor_ut (1)
Nem számít, ha hűvösebb van: ha csak egy gombócot is, de „kisír” magának minden gyerek
Forrás: Unger Tamás

A tapasztalat az, hogy a megszokott ízekre esküszik az emberek többsége. A extra, extrém fagylaltoktól sokan megrettennek: vagy azért, mert nem vagy csak nehezen tudják kimondani a különleges fantázianevet vagy azért, mert el sem tudják képzelni, miből is áll és milyen ízű pontosan az adott fagyi - tudtuk meg Hendawy Zsanett üzletvezetőtől, aki azt is elárulta: az évek során volt náluk epres sajttorta, meggyes mákos, rózsa, ibolya, szilvásgomóc, almáspite, vörösboros málna, jázminos zöldtea, epres túrógombóc és bodza fagyi is, hogy csak néhány izgalmas ízt említsünk a sok közül. De a legnagyobb kuriózum, a legelképesztőbb íz, a paradicsom-fagyi volt, ezt még Zsanett édesapja főzte soksok évvel ezelőtt. Egy ismerős megkóstolta, és azonnal rávágta: ehhez már csak egy szelet sonka kellene a tökéletes összhatás kedvéért. 

A fagyi-nagyüzem húsvét táján indul, bár ez is időjárás függvénye. Kell, hogy tartósan beálljon a jó idő, akkor kapós lesz a fagylalt. A körmendi cukrászdában 400 forint egy gombóc fagyi, tavaly is ennyi volt, idén is szeretnék ezt az árat tartani.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában