Közügyek

2024.03.28. 17:35

Könyvtárigazgatót választottak, új park születéséről döntöttek – Ezt történt a márciusi közgyűlésen Szombathelyen

A két közgyűlés közti beszámoló megtárgyalását átszőtte a kampány szele, az ebédszünet után azonban gyors egyetértésben szavazták meg a városvezetők a napirendi pontokat a nagycsütörtöki közgyűlésen.

Vaol.hu

Fotó: Unger Tamás

Szomorú pillanatok árnyékolták be a húsvét előtti városi képviselő-testületi ülést: néma főhajtással emlékezett meg a közgyűlés a héten elhunyt prof. dr. Cholnoky Péter gyermekgyógyászról és Földesi Jánosné Rózsáról, a szombathelyi Paragvári Iskola tanáráról, a Boglya Népzenei Együttes vezetőjéről. Dr. Nemény András polgármester (Éljen Szombathely!) szerint az ország politikai, morális válságban van, arra kérte a képviselőket: Szombathely ügyeire koncentráljanak. Nem kellett azonban sokat várni, hogy a kampány szele elérje a Városháza nagytermét. Mintegy három órán át tárgyalták a két közgyűlés közti beszámolót, közben több képviselői javaslat érkezett gyalogátkelőhelyek létesítése, járdafelújítások, és az e-roller pontok áthelyezése, valamint a körforgalmak növényzetének karbantartásával kapcsolatban. Szóba került a Haladás Kft. anyagi helyzete is: úgy tudni, a fennálló szállítói és köztartozások miatt veszélybe kerülhet a 2024/2025 évi licenckérelem, amely a klub ellehetetlenüléséhez, majd megszűnéséhez vezethet.  

Ebédszünet után prezentációval folytatódott a közgyűlés: tájépítészek bemutatták azt az uniós forrásból megvalósuló projektet, amelynek középpontjában a klímavédelem, a széndioxid-kibocsátás csökkentése, a városi levegőminőség javítása áll. Látványos része a programnak, hogy zöld fejlesztést kap a Dési Huber István Általános Iskola udvara és parkot alakítanak a Hunyadi János úton. Döntött a közyűlés, hogy bevezetik a speciális diétára szoruló gyerekek támogatását, és egyhangúlag szavazták meg a képviselők azt is, hogy ingyenes használatra megkapja a Szombathelyi Crushers Amerikai Football Egyesület a Városligeti Sporttelepet.  

A Berzsenyi Dániel Könyvtár igazgatói pályázatáról zárt ülésen szavaztak a képviselők. A szakmai bizottságok, valamint a testület is egyhangúlag támogatta, hogy az intézmény jelenlegi igazgatója, dr. Baráthné Molnár Mónika vezesse további 5 évig a könyvtárat. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában