Hagyomány

2024.03.23. 16:35

Messze földről is érkeztek látogatók a hagyományos Csörgőalma Családi Oltónapra - fotók

Hagyományos Csörgőalma Családi Oltónapját tartotta meg szombaton az Őrségi Nemzeti Park Igazgatóság a Vízi Vándor Természetvédelmi Látogatóközpont udvarán. Messze földről érkeztek látogatók, ki a saját vesszejét olttatta be, más helyben vásárolt oltvánnyal tért haza.

Polgár Patrícia

Forrás: Szendi Péter

Az Őrségi Nemzeti Park Igazgatóság több mint két évtizede kötelezte el magát a régi, helyi fafajták megmentése, megóvása érdekében. Őriszentpéteren lassan két évtizede hozták létre az ötven helyi fajtából, főként almákból, körtékből és cseresznyékből álló Csörgőalma Gyümölcsöskertet, Csákánydoroszlóban pedig évek óta hagyomány a családi oltónap megszervezése. Mint azt dr. Németh Csaba, az Őrségi Nemzeti Park Igazgatóság igazgatója elmondta, a rendezvény célja a térségre jellemző fafajták génállományának megőrzése. Az oltónapra kilátogatók megtanulhatták az oltás technikáját, sőt a ritkább fajtákat a gazdálkodók cserélhették is egymás között.

oltónap
Az oltónapra kilátogatók megtanulhatták az oltás technikáját, sőt a ritkább fajtákat a gazdálkodók cserélhették is egymás között.
Forrás: Szendi Péter

Az oltónap az osztrák-magyar OrCon Interreg projekt ünnepélyes megnyitásával kezdődött. A projektet Susanna Szmolek, a Naturpark in der Weinidylle munkatársa és dr. Németh Csaba mutatták be a megjelenteknek. Mint elmondták, a pályázatban két osztrák (Naturpark in der Weinidylle, Naturpark Raab) és egy magyar partner, az Őrségi Nemzeti Park Igazgatóság vesz részt három éven át, céljuk, hogy elősegítsék a kaszálógyümölcsös élőhelyek határon átnyúló ökológiai hálózatának újjáépülését. Ezt a helyi közösségek, kerttulajdonosok, termelők és vendéglátók bevonásával kívánják elérni. A projektet jelképesen, a három partner képviselőinek bevonásával egy almafa elültetésével indították útjára.

Oltónap: számos program is várta az érdeklődőket

Térségben nemesített, nem kell permetezni, egyesek szerint metszeni sem. Habitusukra is más gyümölcsfák, nem kordon mellett nőnek, hanem magasra, lassan fordulnak termőre és sokkal hosszabb időt érnek meg. Felhasználási célnak megfelelően válogathattak: volt, ami rétesnek jobb, más aszalni való, valamelyikből leveket lehet inkább készíteni, megint másikak inkább a nyer fogyasztásra valók.

A faültetést követően kezdődhetett meg a gyümölcsoltás, melyben a Zala vármegyei Vadkörte Gyümölcsész Kör tagjai segédkeztek a nemzeti park munkatársainak. Megyénk különböző pontjairól, sőt még Székesfehérvárról is érkeztek vásárlók Csákánydoroszlóba – ki maga hozta, más a szervezők által gyűjtött oltóvesszőt oltatta be – az oltáshoz szakmai segítséget is kaphattak a kilátogatók. Az oltáson, valamint a gyümölcsfák és oltványok vásárán túl kézműves vásár, alma-szőlő pálinkakóstoló, filmvetítés és játszósarok várta a vendégeket, akik a a szép, tavaszias időt kihasználva vezetett sétát tehettek a Vízi Vándorok sétányán is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában